Kafkasya’nın aydınları bölgede etnik ve dini ayrışmaya karşı medyada ortak strateji geliştirmeye yönelik bir forumda buluştu.

Kabardey-Balkar’ın başkenti Nalçik’te düzenlenen forumda dinler ve milletler arası diyalogun tesisi için medyanın rolünün önemli olduğu vurgusu öne çıkarken farklı cumhuriyetlerden katılımcılar farklı sorunlar ve önerileri masaya koydu.

‘Kafkasya: Gelenek ve Modernizasyon’ başlıklı forumda gençlik politikası, eğitim, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve belediyeler, iş, aile ve sağlık, medya alanında dinler ve milletler arası diyalog olmak üzere altı konu tartışıldı:

Forumun açılışını yapan Rusya Sivil Meclis üyesi ve Birinci Kanal’ın sunucularından Maksim Şevçenko tüm konularda ‘Ne yapmak istiyoruz?’, ‘Bunu yapmamıza engel olan nedir?’ ve ‘Gereken sonuca nasıl ulaşabiliriz?’ sorularının yanıtını istedi.

Forumun ‘Medya alanında dinler arası ve etnik diyalog’ başlıklı oturumunda Dağıstan’dan Gerçek gazetesinin yayın yönetmeni Hanjan Kurbanov, ilk kez Mahaçkale’den Nalçik’e otomobille geldiğini, yolda abdest alacak ve namaz kılacak tek bir yer bulamadığı tespitini aktardı. Kurbanov dindar insanların ihtiyaçlarını gidermenin fanatizmin etkisini azaltacak bir unsur olacağına işaret etti. Kurbanov ayrıca yolda Kafkasyalılar yönelik agresif ve güvensiz tutumlarla karşılaştığını belirterek “İnsanların misafirperverlik ve diğer köklü Kafkas geleneklerini öğrenebileceği Kafkas Evi açılmalı” dedi.

Kurbanov gazetecilerin görevinin toplumu bilgilendirmek olduğunu ve onlardan daha fazla şey istenmemesi gerektiğini ekledi.

Karaçay-Çerkes’den Çerkesk İl Meclisi Başkan Yardımcısı İnal Gaşokov, Şevçenko’nun sorularına sırasıyla “Kuzey Kafkasya’da Rusya’nın eşit vatandaşları olarak yaşamak istiyoruz. Buna çok şey engel oluyor. Sadece medya bazı şeyleri yerinden oynatabilir” yanıtlarını verdi. Gaşokov ayrıca “Bölgesel medya milli problemleri konuşmaktan korkmamalı. Beni endişelendiren mesele üyesi bulunduğum Birleşik Rusya Partisi’nin üyelerinin meselelere ideolojik değil milli açılardan bakıyor olmaları” dedi.

Kabardey-Balkar Sendika Federasyonu Başkanı Pşikan Taov da birilerini gücendirmektense susmanın bazen daha iyi olduğunu belirtip, “Söz gümüşse, sükut altındır” sözünü hatırlattı.

Aleksen Malaşenko bu görüşe karşı çıkarak, “Her şeyin konuşulabileceği internet var, her şeyin, hatta kışkırtıcı şeylerin bile. Eğer biz bazı şeyleri geçiştirirsek, onlarla başkaları ilgilenecek” dedi.

Çeçenya Parlamentosu Başkan Danışmanı Cambulat Umarov ise insanların ormana gitme yani direniş saflarına katılma nedenlerinden biri olarak ‘karşı propaganda eksikliğini’ gösterdi. İnsanların neyin birleştirdiğine medyanın büyük önem vermesi gerektiğini vurgulayan Umarov, “Gençlere medya alanında cihadın ne demek olduğunu, büyük cihadın küçük cihaddan farkını açıklayabilme durumundan değiliz” dedi.

İzvestiya gazetesinin başkanı Vladimir Mamontov, Umarov’a destek vererek dini konularda yazan gazetecinin temel bilgilere sahip olması gerektiğini belirtti. Gazeteciler için seminerler yürütülmesi yönünde teklifte bulunan Mamontov’a Şevçenko da destek vererek ciddi konulara vakıf olmayan gazetecilere görev verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Editör: TE Bilisim