Diriliş Postası muhabiri Ceyhun Aşirov-Kazakistan

Kazakistan’ın yeni Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Avrasya Ekonomik Birliği ittifakının gerçekleştirdiği toplantıda Kazakistan’ın çıkarlarının her şeyden önce geldiğini bildirerek “Bizler geçmiş cumhurbaşkanımız Nursultan Nazarbayev’in zamanında Rusya ile bölgesel iktisadi ve çok stratejik ilişkiler kurduk, büyük yatırımlar yaptık. Bu doğru adımdı ancak şimdi dünyada dengeler değişiyor.” dedi.

“BİRLİKTEN ÇIKABİLİRİZ”

Tokayev, Rusya ile Kazakistan arasında en önemli iş birliği olan Avrasya Ekonomik Birliği ittifakına da değinerek “Kazakistan çıkarları zarar görürse birlikten çıkabiliriz” mesajı verdi.

Tokayev açıklamasının devamında “Dünyada dengeler değişiyor, biz bu şartlarda milli çıkarlarımızı esas alan politikalar geliştirmeliyiz” diyerek ülkesinin çıkarlarına zarar vermediği sürece Avrasya ittifakının içinde kalacağını söyledi.

AVRASYA EKONOMİ BİRLİĞİ NEDİR?

Avrasya Ekonomik Birliği 29 Mayıs 2014’te Belarus, Kazakistan ve Rusya liderleri tarafından imzalanan bir antlaşma ile temelleri atılan, akabinde Kırgızistan ve Ermenistan’ın katılımı ile genişleyen siyasi ve ekonomik bir birliktir. Moldova’nın gözlemci ülke konumunda bulunduğu kuruluşa Özbekistan’ın da gözlemci ülke olarak katılması bekleniyor.

Editör: TE Bilisim