Bosna’nın yakın tarihine dair büyük tanıklıklara sahip bir senarist ve edebiyatçı olan; aynı zamanda Boşnakların varlık mücadelesinde Aliya İzzetbegoviç’in en yakınlarında, mücadelenin tam ortasında bulunan büyük bir isim, Abdulah Sidran, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde Türk halkıyla buluşuyor.

Denizi Biçmek kitabında okurlarıyla hatıralarını; kendi hatıraları üzerinden de aslında bir milletin yakın geçmişteki var oluş kavgasını anlatan, Bosna’nın üstün kahramanlık nişanı olan “Altın Zambak” sahibi Abdulah Sidran’ı, halkı “Yaşayan en büyük Altın Zambak” sıfatıyla biliyor.

Sidran, sanat ve mücadele hayatı boyunca, büyük bir askerî sorumlulukla savaşmakla beraber, yazdığı şiir ve yazılarıyla da milleti için sarsılmaz manevî surlar inşa etti.  Balkan edebiyat ve sinemasının da efsanevi figürlerinden biri olan Abdulah Sidran’ın çeşitli dünya dillerine çevrilmiş Şahbaz, Kemik ve Et ve Saraybosna Tabutu gibi kitaplarının yanında, dünya sinemasında kayda değer karşılıklar bulmuş “Dolly Bell’i Hatırlıyor musun?” ve “Babam İş Gezisinde” gibi filmlerin altında da imzası bulunmaktadır.

8 Ekim Salı günü Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezinde, saat 19:00’da gerçekleşecek olan “Denizi Biçmek: Abdulah Sidran – Sinema, Savaş ve Bosna” programımızda,  yaşayan en büyük Altın Zambak Abdulah Sidran, sinema, edebiyat ve savaş ile dolu tecrübe sandığını Türk halkına açıyor.

ABDULAH SİDRAN KİMDİR?

2 Ekim 1944 Saraybosna doğumlu, edebiyatçı ve senarist Abdulah Sidran, uzun yıllar liselerde edebiyat öğretmenliği yaptı. Saraybosna Radyo ve Televizyonunun film bölümünde çalıştı. Savaşın sürdüğü dönemde de bu görevine devam eden Sidran, savaş boyunca gerek cephede, gerekse de yazdıklarıyla mücadeleye destek verdi.

Abdulah Sidran ilk şiirlerini Šahbaza (Şahbaz) isimli kitabında toplamıştır. Bununla beraber yine Kost i Meso (Kemik ve Et), Sarajevska Zbirka (Saraybosna Derlemesi) ve Pijesme (Şiirler) kitaplarında da şiirlerini bir araya getirmiştir.

Emir Kusturica’nın yönetmenliğini üstlendiği Sjecas li se Dolly Bell? (Dolly Bell’i Hatırlıyor musun?) ve Otac Na Sluzbenom Putu (Babam İş Gezisinde) filmlerinin senaryoları Sidran’a aittir. Kusturica filmleri hariç, ülkemizde gösterime girme şansı bulan tek çalışması, Ademir Kenović’in yönettiği Savršeni Krug (Kusursuz Çember) olmuştur.

Editör: TE Bilisim