Kürtaj Ankara ilinde korunma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmayan çiftlerin çözüm aradığı bir yoldur, bu sebeple doğru bir yöntem tercih ederek gebelikten korunabilirsiniz. Ülkemizde en çok kullanılan doğum kontrol yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz;

DOĞUM KONTROL HAPLARI

Hormonal bir korunma yöntemdir, hormanal denge üzerinde etki sağlayarak kadının yumurtlamasını engelleyerek gebelikten korur. Gebeliği önlediği gibi adet düzeni sağlayarak yumurtalık kistlerini de tedavi edebilir. Doğrum kontrol hapları düzenli kullanıldığında %99 koruma sağlar, bu sebeple etkili bir yöntemdir ve çok fazla tercih edilmektedir. Bebek sahibi olmak istenildiğinde hap bırakılır ve yumurtlamayı engelleyen faktör ortadan kalktığı için gebelik oluşur. 21 gün boyunda düzenli olarak kullanılır, ağızdan alınan tablet şeklindedir, 21 günün sonunda 7 gün ara verilerek 8. gün yeni kutu ilaca başlanır. Doğum kontrol haplarının hafif seyirde yan etkiler gözlenebilir, bulantı, kilo artışı ve göğüslerde hassasiyet bilinen yan etkileridir.

Op.Dr.Uzay Yıldırım – Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek / Genital Estetik

SPİRAL (RAHİM İÇİ ARAÇ)

Halk arasında spiral olarak bilinen rahim içi araçlar, rahim içine yerleştirilen aparatlardır. Hormonlu  ve bakırlı olmak üzere iki çeşit spiral vardır. Bakı içerenler, gebelik oranı %1 den azdır, zımbalama ile rahme yerleştirildiği için kayma yapmaz. Hormonlu olanlar ise, 5 yıl koruyuculuk sağlar, emziren kadınlarda kullanabilir, anne sütünü etkilemez.

KORUNMA İĞNESİ

Hap kullanımını tercih etmeyen, günlük takip etmekte zorlanan ve riske atmak istemeyen çiftler için alternatif bir yöntemdir. Uygulamasının kolay olması ve uzun süreli koruma sağlaması tercih edilmesinde etkili rol oynar. İğnelerin içerinde östrojen ve progesteron hormonları bulunur, bu hormonlar sayesinde rahim salgıları kalınlaşır ve sperm geçişi engellenir. Aylık ve üç aylık olmak üzere iki çeşit iğne bulunur, aylık iğneler sadece progesteron içerirken üç aylık iğneler her iki hormonu da içerir. Bu sebeple aylık iğneler emziren kadınlar tarafından da tercih edilebilir, çünkü anne sütünü etkilemez.

PREZERVATİF (KONDOM)

Gebelikten koruduğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı da koruyucu özelliği olması en çok tercih edilen korunma yöntemi olmasını sağlamaktadır. Prezervatif güvenli bir korunma yöntemidir, ancak lateksten üretildiği için lateks alerjisi olan çiftlerde kullanıma uygun olmayabilir. Kondom ilişkiye girilmeden önce, erekte olan penise dikkatlice yerleştirilmelidir. Çünkü yırtılma, delinme gibi risklerle karşılaşılabileceği için istenmeyen gebelik yaşanabilir. Ancak doğru kullanım sağlanırsa %98 koruyuculuk sağlar.

Henüz gebelik düşünmüyorsanız siz ya da eşiniz uygun bir korunma yöntemi tercih ederek, doğru kullanımla istenmeyen gebeliğin önüne geçebilirsiniz. İstenmeyen gebeliklerin sonucunda kürtaj ile karşı karşıya kalmak istemeyen çiftler, psikolojik olarak da bu süreci yaşamak istemeyebilir. Kürtaj Ankara ilinde bilgi eksikliğinden kaynaklanan istenmeyen gebelikler sonucunda başvurulan yol olurken, hekiminizden nasıl korunmanız gerektiği konusunda detaylı bilgi alabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim