Tekirdağ’da ikamet eden 65 yaşındaki emekli öğretmen Tevfik Talaşmanlı, çocukluğundan bu yana kendisinde bir tutku haline gelen naht sanatında bulduğu huzuru anlattı.

Tekirdağ Eski Cami – Orta Cami Mahallesinde bulunan Yorgancıoğlu Pasajındaki atölyesinde günün büyük bölümünü geçirdiğini belirten 65 yaşındaki emekli öğretmen Tevfik Talaşmanlı, kayın, ardıç ve kavak kontrplak parçalarını elinden hiç indirmediği kıl testeresi ile dantel gibi işliyor.

Tevfik Talaşmanlı, oymacılıkla küçük yaşlardan beri ilgilendiğini, öğretmen olduktan sonra da bu işten kopamadığını anlattı.

Emekli olduktan sonra çocukluğundan bu yana sürdürdüğü naht sanatını daha da geliştirdiğini aktaran Talaşmanlı, ‘Kendime bir atölye aramaya başladım. Arkadaşlar aracılığıyla da sekiz metrekarelik buradaki atölyeyi tuttum. Kıl testeresi ile oyma yaparken tarihten gelen motiflere bakıyorum. Türk İslam tarihinden Orta Asya’dan gelen motiflerle çalışıyorum. Yontunca huzurlu oluyorum mutlu oluyorum. Buraya gelenler güzel iltifatlarda bulunuyorlar ben de bunları duyunca mutlu oluyorum’ dedi.

‘ATÖLYEMİN VE EVİMİZİN İHTİYAÇLARINI TEMİN EDİYORUM, BU DA BANA YETİYOR’

Talaşmalı, çalışırken kendini mutlu hissettiğini, zamanın nasıl geçtiğini anlamadığını, bazen yemek yemeyi bile unuttuğunu aktardı.

Atölyesinde Türk-İslam tarihinden Orta Asya’dan gelen motifler üzerine çalıştığını ifade eden Talaşmalı, konuşmasına şöyle devam etti:

‘Kıl testeresi ile oyma yaparken tarihten gelen motiflere bakıyorum. Naht işlemeleri, avizeler, mücevher kutuları, duvar aplikleri süs eşyaları, hediyelik eşyalar, peçetelikler akla gelebilecek yani tahtadan yapılabilecek her şeyi yapıyorum. Çok büyük bir ekonomik beklentim yok. Evimizin ve atölyemin ihtiyaçlarını karşılıyorum. Bu da bana yetiyor.’

Kaynak: AA

Osmanlı sanatını ahşap minyatür eserlerde yaşatıyorKültür Sanat

Editör: TE Bilisim