Diriliş Postası Haber Müdürü Muhammed Şimşek

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib’de Türk askerlerinin şehit edilmesinden sonra yaptığı operasyonlarda rejime ait 15 milyon dolar değerindeki Rus yapımı Pantsir S-1 (Sa-22) hava savunma sistemini imha etmişti. Tarihe geçen bu operasyon dünyada çok konuşulmuştu.

SINIFININ EN İYİSİ AKINCI’DA GERİ SAYIM

Baykar tarafından geliştirilen Bayraktar Akıncı Taarruz İHA’da geri sayım sürüyor. Dünyada sınıfının en iyisi olması beklenen savaş uçaklarının yükünü azaltması beklenen Akıncı, havadan taarruz, havadan füze ve F-16 savaş uçaklarının taşıdığı 1 tonluk bombaları da kolaylıkla taşıyacak. 20 metre kanat açıklığı bulunan Akıncı’nın 4,5 ton kalkış ağırlığı bulunacak.

Baykar Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar, Bayraktar AKINCI Taarruzi İnsansız Hava Aracı’nda (TİHA), 6 yapay zeka bilgisayarı bulunduğunu söyledi.

“Ortadoğunun kaderini değiştiren adam”

Suriye’de Esed rejimi tarafından askerlerimize yönelik yapılan saldırının ardından, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait SİHA’lar, hedefleri tek tek yok ederek kısa sürede büyük başarıya imza attı. Çalışır durumdaki Rus savunma sistemini imha etmesiyle çok konuşulan Türk yapımı SİHA’lar, dünyada yankı bulmaya devam ediyor.

İdlib’de askerlerimize yönelik saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ait SİHA’lar Halep’ten Lazkiye kırsalına kadar yüzlerce rejim askerini etkisiz hale getirdi, çok sayıda hedef nokta atışıyla imha edildi. Bir anda dünyanın gündemine oturan Baykar’ın üretimini üstlendiği İHA ve SİHA’ların destansı başarısıyla ilgi çarpıcı yorumlar gelmeye devam ediyor.

Portekizli siyaset bilimci ve Hudson Enstitüsü Araştırmacısı Bruno Maçaes, Türkiye’nin Suriye’deki büyük askeri başarısından övgüyle söz etti. Türkiye’nin gücüne güç katan ve havada büyük üstünlük kuran SİHA’lar’a hayranlığını gizleyemeyen Bruno Maçaes, Baykar Savunma Teknik Müdürü Selçuk Bayraktar için ‘’Ortadoğu’nun kaderini değiştiren adam’’ değerlendirmesini yaptı.

Hava sahası kime kapalı?

İdlib’e harekât düzenleneceğinin gündeme gelmesinin ardından Türkiye’nin hava sahasını kullanamayacağı yönündeki yorumları İHA ve SİHA’ların üstün savaş yeteneği boşa çıkardı. Zira Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı F-16’ların Rusya’ya ve rejime ait hava savunma sistemleri yüzünden bölgede havalanamayacağı defalarca dillendirildi. Ancak bu son birkaç günde TSK’nın üstün savaş kabiliyeti ve zeki manevralarının Türkiye’nin elinin kolunun bahsedildiği kadar bağlı olmadığını ispatladı.

Son yıllarda silah gücünü önemli oradan kendi ürettiği yerli ve milli silahlarla güçlendiren Türkiye, rejime tanınan sürenin şubat ayının son günüyle birlikte dolmasının hemen ardından sadece 24 saat içinde neler yapabileceğini dosta düşmana gösterdi.

Sınırda HİSAR gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri, İdlib’de Türk askerine yönelik saldırının ardından tespit edilen hedefleri tam isabetle vurdu. İdlib’den gelen yeni görüntülerde, Halep’in 13 kilometre güneyinde yer alan kimyasal harp tesisi, füze rampası yüklü atışa hazır askeri araç, rejim askerlerinin bulunduğu ve gizlendiği yerler, ateş destek unsurları tarafından imha edildi. Bahar Kalkanı Harekâtına damga vuran İHA ve SİHA’ların tasarlanıp üretildiği üsste aynı şekilde envantere kazandırılan yeni hava savuna sistemi HİSAR sınırda büyük başarı sağladı.

Yerden havaya füzeli bir hava savunma sistemi HİSAR, alçak irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-A, orta irtifa hava savunma füzesi sistemi HİSAR-O ve uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi HİSAR-U grubundan oluşuyor. Sistemler, Aselsan ve Roketsan liderliğinde 2007’den itibaren geliştirilmektedir.

SAVAŞ UÇAĞI NASIL DÜŞÜRÜLDÜ?

Tahkimattaki birliklerimize yapılan kalleş saldırıda 34 askerimizin şehit edilmesinin misillemesinde TSK’nın “elinin ağır” olacağını gözler önüne seren harekata ilişkin yüzlerce anlık görüntü ülkemizin ordusunu yapabileceklerine ilişkin net veriler ortaya koydu.

Kahraman Mehmetçik’imizin havadaki vurucu gücü olarak SİHA’lar, Suriye hava sahasına girdi ve görüntülerle sabit olduğu üzere rejim unsurlarına dönük etkili operasyonlar yürüttü. Fakat bu operasyonlar bu kadarla kalmadı. Zira F-16’lar, Suriye hava sahasına girmeden Suriye’deki hedeflere atışlar yapmaya başladı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde menzili 30, 50, 70, hatta 250 kilometreye kadar ulaşan ‘seyir füzeleri’ mevcut. Dolayısıyla bu imkânlarının henüz bir kısmını kullanan TSK bölgede çaresiz değil. Özetle SİHA’ların içeri sokulması, daha büyük hedeflerin ise, Suriye hava sahasına girmeden menzilin uzun füzelerle vurulması mümkün oluyor.

TÜRKİYE’NİN DRONLARI PENÇESİNİ GÖSTERDİ

İdlib’de kullanılan İHA’ların performansı Fransız basınında da yankı uyandırdı. Fransız haber ajansı AFP (Agence France-Press), “Türk yapımı İHA’lar Suriye’de Türk ordusunun yardımına uçtu” başlığı ile kaleme alınan haberinde İHA’ların güçlü performansından bahsetti. Haberde “Suriye’de ölen askerlerinin intikamını almak için ve bölgede güçleri dengelemek için dünyada öncü üreticilerinden olan Türkiye, silahlı drone sürüsünü kullanıyor” ifadelerine yer verildi.

Diğer yandan Polonya’da yayın yapan Gazeta.pl adlı haber sitesi, Türkiye’nin insansız hava araçlarından (İHA) övgüyle bahsetti. “Türk drone’ları pençelerini gösterdi. Rusya’nın zafer yerine baş ağrısı var Avrupa’nın da” başlığıyla servis edilen haberde Türk ordusunun harekatının Suriye rejim güçlerinde büyük hasara yol açtığı belirtildi. Maciej Kucharczyk imzalı haberde, Suriye’de durumun son birkaç günde büyük ölçüde kızıştığı, kimin, neyi yıktığı hususunda birbiriyle çelişen çok sayıda bilginin ortaya çıktığı belirtilirken, “Tüm bunların yanında net olan şu ki Türk ordusu Rusya tarafından desteklenen Suriye rejim güçlerinde büyük hasara yol açtı. Türkiye net bir şekilde çıtayı yükseltti, bunu Avrupa Birliği sınırlarında görmek de mümkün” ifadelerine yer verildi.

DÜNYA BASINI: TÜRKLER ÇITAYI YÜKSELTTİ

Türkiye’nin İdlib’de yürüttüğü Bahar Kalkanı Harekatı kapsamında kullanılan ve teknolojik öneme sahip İHA ile SİHA, dünya basınında geniş yer buldu.

Türkiye’nin İdlib’de yürüttüğü operasyon kapsamında kullanılan ve teknolojik öneme sahip İnsansız Hava Aracı (İHA) ile Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA), dünya basınında geniş yer buldu. Ünlü Amerikan dergisi Forbes’da, İHA ve SİHA’lardan bahsedilen yazıda “Türk yapımı İHA’lar ve topçu atışları, İdlib’de Esad rejimini yıkıma uğratıyor” başlığına yer verdi. Yazıda 1 Mart’ta rejime ait Su-24 tipi uçakların düşürülmesinden bahsedilirken, “Sadece 3 gün içinde Türk drone’ları ve topçu atışları 100’den fazla zırhlı aracı ve düzinelerce topçu sistemini imha etti ve yüzlerce rejim yanlısı askeri öldürdü” ifadeleri kullanıldı.

Editör: TE Bilisim