Depresyon, stres, uykusuzluk gibi problemlere iyi gelen çarkıfelek meyvesinin aynı zamanda güçlü bir antioksidan özelliği bulunmaktadır. Tropik bir meyve türü olan Çarkıfelek meyvesinin 500’den fazla türü bulunmaktadır. Bugünlerde sıkça araştırılan çarkıfeleğin özellikleri, nelere iyi geldiği, fiyatı gibi detaylara yazımızda yer verdik. Peki, Çarkıfelek meyvesinin faydaları neler, neye iyi gelir? Çarkıfelek meyvesi (Passion Fruit) nerede satılır? İşte merak edilen bilgiler.

Çarkıfelek meyvesinin faydaları neler, neye iyi gelir? Çarkıfelek meyvesi (Passion Fruit) nerede satılır?

Çarkıfelek meyvesi, aşk-tutku meyvesi veya mutluluk meyvesi adlarıyla da bilinmektedir. Tropikal bir meyve olan çarkıfeleğin 500’den fazla türü bulunmaktadır. Çeşitli hastalıkların tedavisinde de kullanılan meyve genellikle Brezilya’da yetiştirilmektedir.

Besin değeri oldukça yüksek olan bu meyvelerin, tatlı, mor ve sarı çarkıfelek türleri en popüler olanlarıdır. Dünyada çarkıfelek meyvesi üretiminde bilinen ilk ülke Brezilya’dır. Bazı hastalıklara iyi geldiği de tespit edilerek tedavi maksadıyla da kullanılmaktadır. Meyvenin ağacı da yaprakları da sağlık açısından oldukça değerlidir.

Kabuğu mor ve buruşuk olanları tercih edilir. Ortadan kesilen çarkıfelek meyvesinin iç kısmı kaşık yardımıyla çıkartılıp ister o şekilde istenirse de dondurma ya da yoğurt üzerine ekleyerek tüketilebilmektedir.

Çarkıfelek meyvesinin faydaları nelerdir?

Çarkıfelek meyvesinin büyüme aşamasında açan çiçekleriyle bitki çayı hazırlanır. Yapraklar, sakinleştirici bitki çayları arasında yer alır. Enfeksiyon ve iltihap gibi durumları önlemek adına etkili şekilde kullanılabilen meyvenin faydaları arasında şunlar yer alıyor:

Güçlü bir antioksidandır

Kilo vermeye yardımcıdır

Depresyona iyi gelir

Stresi yatıştırır

Uykusuzluğa iyi gelir,

Seratonin (mutluluk hormonu) arttırır,

Göz sağlığını koruduğu bilinmektedir

Bağışıklığı güçlendirir

Kolesterol ve trigliseritleri düşürmede etkilidir

Çarkıfelek meyvesi nerede satılır, Tutku meyvesi fiyatı nedir?

Meyvesi gibi yaprakları ve ağacı da sağlık açısında oldukça faydalı olan çarkıfelek meyvesi gram veya tane olarak satın alınabiliyor. Tutku meyvesi fiyatı ortalama 30 TL’ye satılabiliyor. Diğer yandan tohum olarak almak isteyenler ise 20 TL’ye çarkıfelek meyvesini yetiştirebilir. Çarkıefelek meyvesini tropik meyve çeşitlerinin satıldığı manav ve marketlerde bulabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim