Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Kosova’da, Başbakan Albin Kurti önderliğindeki koalisyon hükümeti göreve geldikten yaklaşık 2 ay sonra mecliste güven oyu alamayarak düştü. Kosova Demokratik Birliği (LDK), bütün dünyanın mücadele ettiği Kovid-19 ile hükümete destek olmak yerine ülkenin sözde en büyük destekçisimim emrini yerine getirmeyi seçti.

OTURUM 10 SAAT SÜRMÜŞTÜ

LDK, Kendin Karar Al (Vetevendosje) Partisini, liderine ve en önemlisi halka daha ömce de ihanet etmişti. LDK, başkanı Isa Mustafa, Amerikan’ın emriyle 2014 yılında Kosova Demokratik Partisi lideri Hashim Thaçi ile gizli anlaşma yaparak ülkenin başbakanı olmuştu.

Koalisyon ortağı LDK tarafından meclise sunulan ve yaklaşık 10 saat süren oturumda görüşülen gensoru önergesine 82 milletvekili “evet”, 32 milletvekili “hayır” ve 1 milletvekili “çekimser” oy kullandı. Mecliste koronavirüs nedeniyle tedbirler alınırken kürsü ara sıra dezenfekte edildi.

“AMAÇ VATANDAŞLARI HÜKüMETSİZ BIRAKMAK”

Başbakan Kurti, verginin kalıdırılacağını ancak Sırbistan’ın da Kosova’ya karşıı yürüttüğü kara propagandasını durdurması beklediklerini smylemişti. Fakat, ülke içinde dışarıda düşmanlar buna razı olmadı.

ABD’nin Kosova ile Sırbistan diyaloğunda özel temsilcisi Richard Grenell, verginin karşılıksız kaldırılması gerektiğini ifade etmişti. Her zaman olduğu gibi bu zor günlerde de Kosova’ya düşmanlık eden LDK, bu sefer de Amerika’nın emrine yeri getirerek diğer balkan ülkelerinde örnek olan Kurti’nin hükümetini düşürdü. Hükümet lideri Kurti, gensoru önergesinin amacının vatandaşları hükümetsiz bırakmak olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Başkakan Kurti, Eski İçişleri Bakanı Agim Veliu’yu halkta panik oluşturuyor gerekçesiyle görevden almıştı.

Darbe girişimi

Kovid-19 önlemleri çerçevesinde Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi’nin olağanüstü hal talebi meselesine vurgu yapan Başbakan Kurti, “Bugün, olağanüstü halin ilan edilmemesinden dolayı mutluyum, bir hafta önce Kosova’da darbe girişimi vardı. Bununla ilgili tüm konuşma dökümleri çıkacak.” dedi.

Eski Alman Avrupa Parlamentosu Milletvekili Doris Pack, Kosova Demokratik Birliği’nin Hashim Thaç’nin ve eski Almanya Bbüyükelçisi Richard Grenell’e gösterişli oyununa katıldığı için kınadı.

THAÇİ’NİN KİRLİ PAZARLARI

Hükümetin düşürülmesinin nedeninin İçişleri ve Kamu Yönetimi Bakanı Agim Veliu’nun görevden alınması veya Sırbistan ile Bosna Hersek’ten ithal edilen ürünlere uygulanan yüzde yüz gümrük vergisi olmadığını vurgulayan Albin Kurti, bunun ABD’nin Sırbistan ile Kosova arasındaki diyalog sürecinden sorumlu özel temsilcisi Richard Grenell arabuluculuğunda Washington’da gerçekleşen Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic arasında varılan anlaşmaya yol açmak için olduğunu savundu.

Editör: TE Bilisim