Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı, çoklu baro ve barolarda seçim sistemine ilişkin Diriliş Postası’na konuştu. Çoklu baro ve barolarda seçim sisteminin bazı sakıncalarının olduğunu belirterek, “Avukatlığı önceleyecek umutların ortaya çıkmasını sağlarsa başarılı olabilir” dedi. Cavit Tatlı, baro yönetimlerinde, komisyonlarda nispi temsil uygulamasını önerdiklerini belirterek, uygulamanın avukatların şartlarına daha uygun olduğunu düşündüklerini söyledi.

Hukukçular Derneği Başkanı Cavit Tatlı

Tatlı, çoklu baro ve barolarda seçim sistemiyle ilgili kanunun henüz nasıl çıkacağını bilmediklerini belirterek, kanun teklifine ilişkin önerileriyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

“Çoklu baro ve seçim sisteminin bazı sakıncalarının olduğunu düşünüyorduk. Hala düşünüyoruz. Kanunun nasıl çıkacağını bilmiyoruz çünkü. Kanun maddesi şöyle olacak diye bir şey yok sadece basına yansıyan hususlar var. Almanya’da hakimler siyasi partilere üye olabiliyor. Seçime girebiliyor. Türkiye’de böyle bir seçime girdikleri zaman tekrar mesleğe kabul edilmezler. Bu bizim insanımızla, kültürümüzle, yapımızla alakalı bir durumdur. Baroların kendi içerisinde bir kaç tane baroya ayrılması durumunda çıkıntılar olabileceğini düşünüyoruz. Bu ayrışmalar avukatlığı daha iyi hale getirmek için değil de siyasete angaje olarak, mevcut baroları biz niye eleştiriyoruz bir çoğunu. Siyasete angaje oluyorlar. Bir yapının hukuk kolu gibi çalışıyorlar bunu da kendilerine yediriyorlar ne yazık ki”

AVUKATLIĞI ÖNCELENMESİ LAZIM

Tatlı, mevcut sisteme yöneltilen eleştirilerin başında bazı baroların siyasete angaje olmalarının bulunduğuna değinerek, çoklu baronun sakıncalarına ilişkin şöyle konuştu:

“Çoklu baroyla her partinin siyasi bir yapısı olabilir. Birkaç baro düşünün İstanbul’da bir tanesi yurt dışına bir rapor hazırlayacak, gönderecek. Gerçeklikle olmayan. Türkiye onunla alakalı zan altında kalabilir. Biz yaptığımız iş gereğince herkesin vekilliğini yapabiliriz. A barosunun vekili olarak gittiniz, ben de B barosunun vekili olarak gittim. Oradaki devlet yetkilisinin siyasi saikiyle avukatın birinin dışlanması olabilir. Bunları düşünerek biz çoklu baronun bu ülkeye sıkıntılar getirebileceğini düşündük. Bunun üzerine açıklama yaptık. Çalışmalara bakıyoruz 5 bin üye ve üzeri İstanbul, Ankara ve İzmir’i kapsıyor. Antalya’da bir kaç yıl içerisinde 5 bine ulaşması bekleniyor. Şu an üç baroyu kapsayan bir düzenleme yapılıyor. İkincisi 2 bin üyeyle baro oluşturulabileceğinden bahsediliyor. Bunları düşündüğümüz zaman avukatlığı önceleyecek umutların ortaya çıkmasını sağlarsa başarılı olabilir”

AVUKATLARIN HEPSİ TEMSİL EDİLMİYOR

Barolarda temsi adaletsizliğine değinen Tatlı, İstanbul örneğinden yola çıkarak, barolarda mevcut sistemin avukatların tamamını temsil edemediğini vurguladı. Tatlı, “Barolarda, bir grup kazanıyor yüzde 20 ile kazanıyor. 48 bin avukat var, 8 bin 77 avukatın oyuyla kazandı, 137 delegeyi o belirledi. Bir başkan seçiliyor. İstanbul’un yüzde yirmisi baroda yönetimini alıyor, denetimi alıyor. Peki, ikinci yüksek oyu alan ya da üçüncü yüksek olan barolarda hangi temsili aldılar, sıfır.” açıklamasında bulundu.

Editör: TE Bilisim