Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, CNN Türk’te gündemi değerlendirdi.

Hava savunmanın katmanlı bir sistem olduğunu dile getiren Demir, Korkut sisteminin şu anda sahada devrede olduğunu belirterek, bunun parçacıklı mühimmatı atan ve biraz yakın hava savunması yaptığını söyledi.

“MÜCADELEMİZİ GÜÇLENDİRECEK”

Demir, Büyük bir müjde olarak şunu söyleyebiliriz. Hisar A ve O sistemlerimiz özellikle inşallah sahada olacaklar. Bu operasyon sırasında inşallah bu hava savunma sistemlerimizin sahaya kurulduğunu önümüzdeki birkaç gün içinde, bir hafta içinde sahada görmek de başka bir müjde olacak. Bu da hava savunmamıza başka bir boyut ekleyecek.” dedi.

Sahada bu ürünlerin Türkiye’nin gücüne güç katacağını belirten Demir, “Türkiye’nin hava savunma konusunda ileride olabilecek herhangi bir taarruza karşı mücadelesini güçlendirecektir.” İfadelerini kullandı.

“KERKES PROJESİ DE PLANLANIYOR”

Sürü SİHA’ların Ar-Ge’sinin yapıldığını belirten Demir, şunları söyledi:

“Bizim paylaşım yaptığımız bir tweet medyaya düştü. Kerkes diye bir projemiz var. Orada da GPS’ten bağımsız otonom hareket eden bir sürü dron projesi bu. Sahada birkaç yüz tane bizim kamikaze dediğimiz dronlarımız mevcut. Bunu kuvvetimiz istediği zaman tekli, istediği zaman çoklu kullanabilir. Türkiye bu anlamda bir ivme yakaladı ve bu ivme de en iyisi olmak bizim görevimiz. Havadan havaya silahlarımız vardı onlardan biriyle düşürüldü Suriye’de düşürülen uçaklar.”

HANGİ DEFLERİ VURABİLİYOR?

15 kilometre menzile sahip HİSAR-A ve 25 kilometre menzile sahip HİSAR-O ile farklı irtifalardaki tehditlere karşı hava savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde geliştirilen HİSAR füzelerinin hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) yer alıyor.

Füzelerin yüksek infilaklı ve parçacık etkili harp başlığı, farklı türlerdeki hava hedeflerine karşı etkili olabilmesini sağlayacak şekilde, çarpma ve yaklaşma tapasına sahip bulunuyor.

ROKETSAN, Türkiye’nin hava savunmasında önemli görevler üstlenmeye hazırlanan milli hava savunma füze sistemi HİSAR’ın envantere alınması ve TSK’nın ihtiyaçlarını karşılaması için başta ASELSAN olmak üzere, 100’ün üzerinde yerli çözüm ortağıyla birlikte çalışıyor.

HİSAR-A HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

HİSAR ailesinin, alçak irtifa hava savunma füze sistemi olan HİSAR-A, 15 kilometre menzile ve 5 kilometre irtifaya sahip.

Hareket halindeki birliklerin hava savunmasını sağlamak amacıyla hava tehditlerinin alçak irtifada etkisiz hale getirilmesi görevini yerine getirecek HİSAR-A, Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi, Füze Fırlatma Sistemi (FFS), Alçak İrtifa Füzesi ve Füze Taşıma ve Yükleme Sisteminden oluşuyor.

Hedef tespit, teşhis ve takip özellikleri bulunan HİSAR-A ayrıca, dost düşman tanıma sistemi (IFF), çoklu angajman ve ardışık ateşleme, takım halinde görev yapabilme ve komuta kontrol, üst komuta kontrol unsurları koordinasyonunda görev yapabilme, gece/gündüz ve kötü hava koşullarında görev yapabilme, konumlama ve yön bulma sistemi, zırhlı mekanize birlikler ile hareket kabiliyeti nükleer, biyolojik ve kimyasal koruma, balistik koruma özelliklerine de sahip.

Editör: TE Bilisim