Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Bilim Kurulu Toplantısı’nın ardından konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Türkiye’nin en fazla hasta sayısını beşinci haftada gördüğünü belirterek, İstanbul’un pik düzeyini tamamladığını ve düşüşe geçtiğini açıkladı. Bakan Koca; İstanbul, İzmir, Kocaeli, Sakarya ve Eskişehir’de salgın hastalığın beşinci haftada pik yaptığını gördüklerine değinerek, Anadolu’da ölümcül virüsün farklı haftalarda zirve noktasını gördüğünü, bu durumun illere göre değiştiğini dile getirdi.

ANADOLU’DA YÜKSELİŞTE

Okulların açılacağı ‘31 Ağustos’ tarihine ilişkin “4 metrekareye 1 öğrenci” tavsiyesinin uygulanabilir olduğunu vurgulayan Koca, okulların açılacağı tarihe doğru salgının seyrinde farklılık olduğu takdirde Bilim Kurulu’nun farklı yöntemleri önerebileceğinin altını çizdi. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, hastalığın pik yapma durumunun gösterildiği tabloları da paylaştı. Koca, Türkiye’de hastalığın beşinci haftada pik yaptığını belirterek, illere ilişkin zirve yapma durumunun gösterildiği tablolarda İstanbul, İzmir, Eskişehir, Kocaeli ve Sakarya’nın pik durumunun gerçekleştiğini bildirdi. Koca, “Anadolu’daki illerimizde; yani Trabzon’un 6’ncı, Kayseri’nin 7’nci, diğer illerimizde ise Hakkari, Kütahya 14’üncü, Batman, Şırnak, Antep 15’inci, Bursa, Konya, Mardin, Van 16’ncı haftada, Ankara, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Afyon’da 17’nci haftada pik oluşturma döneminde olduğunu görmüş oluyoruz. Yani Anadolu’da birinci dalga hâlâ devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Okullar” için kapsamlı çalışma

Okulların açılacağı 31 Ağustos’ta ‘4 metrekareye 1 öğrenci’ tavsiyesinin uygulanabilirliğine ilişkin soruyu yanıtlayan Koca, “Uygulanamayacak hiçbir şeyi biz önermek istemeyiz. Uygulanabilir olduğunu taraflarca tartıştıktan sonra çocuklarımız için en uygun olan çözüm şeklini geliştirmek noktasında yaklaşım içinde oluruz. Açıklanan şöyle; okulların açılacağı bir takvimin belirtilmesi gerektiği için tarih verdik; ama 31 Ağustos’a eğer salgının seyrinde farklılık olursa, daha önceki gibi online, uzaktan erişim veya hibrit birtakım yöntemler önerilebilir. Bu durumda Bakanlar Kurulu’nun alacağı karar söz konusu olur” diye konuştu.

Sayılarda artışın İstanbul, İzmir, Eskişehir, Sakarya ve Kocaeli’de stabil olduğunu belirten Bakan Koca, Anadolu’da pik yapma durumunu tamamlamayan illerde görülen artışların vaka sayısının düşmemesine, belli bir yerde kaldığını sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim