İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu’nda görülen duruşmaya sanık Kaya, tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada Kaya’nın avukatı da hazır bulundu.

Kaya’nın, Türkiye Adalet Akademisi Müdür Yardımcılığı ve Müdürlüğü ile HSYK üyeliği görevlerinde de bulunduğu hatırlatılan mütalaada, sanığın FETÖ hiyerarşisine dahil olduğu belirtildi.

ERGENEKON VE BALYOZ’A SORUŞTURMA ENGELİ 

Sanığın şifreli haberleşme ağı ByLock kullanıcısı olduğu ifade edilen mütalaada, Kaya’nın ByLock listesinde FETÖ üyeliğinden, yöneticiliğinden yargılanan eski HSYK üyelerinin de bulunduğuna işaret edildi.  Örgüt mensuplarının ByLock’tan yaptığı görüşmelerde sanıkla ilgili konuların da değerlendirildiği anlatıldı. FETÖ’ye ait kapatılan Bank Asya’da sanığın hesabının bulunduğu aktarıldı.

Mütalaada, sanığın HSYK üyesi olarak görev yaptığı dönemde aralarında Ergenekon ve Balyoz davalarına bakan hakim ve savcıların da bulunduğu kişilerle ilgili “soruşturma izni verilmemesi” yönünde oy kullandığı kaydedildi.

Kaya’nın firari eski savcı Zekeriya Öz ile FETÖ’den yargılanan eski savcı Sadrettin Sarıkaya’yla ilgili de “soruşturma izni verilmemesi” için oy kullandığı vurgulanan mütalaada, sanığın örgüt mensubu hakim ve savcılar lehine hareket ettiğine dikkati çekildi.

SINAV SORULARINI DAĞITTI

Mütalaada, sanığın, Türkiye Adalet Akademisinde müdür ve müdür yardımcılığı yaptığı dönemde hakim adaylarının eğitim süresi sonunda girdikleri sınavda çıkacak soruları örgüt üyelerine dağıttığı kaydedildi.

Sanığın, FETÖ’nün Türkiye Adalet Akademisi ve HSYK yapılanmasında yer aldığı belirtilen mütalaada, Kaya’nın “örgüt üyesi olma” suçunu işlediği sonucuna varıldığı açıklandı.

Esas hakkındaki mütalaada sanık Kaya’nın, “silahlı terör örgütü üyesi olma” suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına, Kaya’ya ve avukatına esas hakkındaki savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine hükmederek duruşmayı erteledi.

Editör: TE Bilisim