Arakan Rohingya Birliği (ARU), sosyal medya platformu Facebook’tan, “Myanmarlı yetkililerin Arakanlı Müslümanlara yönelik nefret söylemlerini yayınlamasını” istedi.

“SADECE YASAKLAMA YETERLİ DEĞİL”

ARU’dan yapılan açıklamada, Facebook’un eski ve mevcut Myanmarlı yetkililerin, polis yetkililerinin ve bazı örgütlerin Arakanlı Müslümanlara yönelik sistematik propaganda ve nefret söylemlerini yayınlamasını talep etti.

Arakan’da yakılan evler uydu görüntülerinde

Dünya

Habere Git

Myanmarlı bazı askeri yetkililerin, polis yetkilileri ve bazı örgütlerin hesaplarının Facebook tarafından Ağustos 2018’de yasaklanmasının küçük bir adım olduğuna fakat yeterli olmadığına işaret edilen açıklamada Facebook’un, şeffaf davranarak bütün belge ve görüntüleri yayınlanması istendi.

GAMBİYA “SOYKIRIM SORUŞTURMASI” BAŞVURUSU YAPMIŞTI

Açıklamada Gambiya’nın Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için Uluslararası Adalet Divanındaki (UAD) başvuru süreci devam ederken, Washington’da bölge mahkemesince görülen davada, Gambiya devleti adına alınan mahkeme kararı uyarınca Facebook’un yanlış bilgilendirmeler ve propaganda içeren belgeler ve görüntüleri paylaşması istendiği belirtildi.

Gambiya, 11 Kasım 2019’da Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın soruşturulması için UAD’ye başvurmuştu.

TEDBİR KARARI ÇIKTI AMA…

Gambiya’nın mahkemeye sunduğu talepler arasında “Myanmar’ın soykırıma yönelik delilleri yok etmesinin önüne geçilmesi ve soykırımın önlenmesine yönelik aldığı tedbirlerin düzenli olarak raporlanması” yer alıyordu.

UAD, 23 Ocak’ta Myanmar’daki Arakanlı Müslümanlara yönelik soykırımın engellenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasına hükmetmişti.

900 BİN KİŞİ BANGLADEŞ’E SIĞINDI

Myanmar’ın Arakan eyaletinde 2012’de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.

Arakan’daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017’de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017’den sonra Arakan’daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bine ulaştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayınladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.

BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor.

Editör: TE Bilisim