Twitter, Instagram, Facebook ve Youtube gibi birçok sosyal medya ağını ilgilendiren Sosyal Medya Yasası yürürlüğe girdi. Bu düzenlemeyle beraber vatandaşların sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amaçlanıyor. Ülkemizde milyonlarca sosyal medya kullanıcısı bulunuyor. Sosyal Medya Yasası ile birlikte Türkiye’de birçok şeyin değişmesi bekleniyor. En önemli beklenti ise manipülatif paylaşımların önlenmesi olarak öngörülüyor. Sosyal Medya Yasası yürürlüğe girmesinden sonra özellikle sosyal medya hesapları bulunan vatandaşlar konuyla ilgili “Sosyal medya düzenlemesi maddeleri neler? Sosyal medya düzenlemesi nasıl olacak?” sorularına cevap arıyor. İşte detaylar…

ARTIK HAKARETİN BİR CEZASI VAR

Sanal ortamda hakaret etmenin de artık cezası olacak. Tehdit, taciz ve yalan haber yaymak eskisi kadar kolay olmayacak.

Cep telefonunda internet kullanımına ilişkin bir düzenleme de yapıldı. Cep telefonlarında artık IP bilgisinin yanı sıra PORT kaydı da yer alacak. Aynı IP adresi ile internete giren kullanıcılara ait ayrı ayrı bilgi tutulacak. Böylelikle, olası mağduriyetlerin önüne geçilecek.

SOSYAL MEDYA YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Sosyal medya yasası için kanun düzenlemesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) kabul edilerek yasalaştı. Buna göre, sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilci bulundurma ve 48 saat içerisinde cevap vermesi gibi bazı zorunluluklar kanunlar ile çerçevelenmiş oldu. Peki, sosyal medya düzenlemesi maddeleri nelerdir? İşte, Instagram, Facebook, Twitter gibi pek çok platformu ilgilendiren ve TBMM’de kabul edilen sosyal medya yasası hakkında merak edilen detaylar

Sosyal medya yasası kapsamında gerçekleştirilen düzenleme, TBMM’de kabul edilerek yasalaştı. İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında 10 madde yürürlüğe girmiş olacak. İşte, sosyal medya yasası için kanunlaşan maddelerin detayları

SOSYAL MEDYA DÜZENLEMESİ MADDELERİ NELER?

Kanunla, internet kullanıcılarının kişisel başvurularında veya kamu kurumlarının bildirimlerinde yaşanan zorlukların aşılması için sosyal ağ sağlayıcılarla muhataplık ilişkisi kurulması amaçlanıyor.

Kanunla, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun’a “sosyal ağ sağlayıcı” şeklinde yeni bir tanımlama getiriliyor.

Bu kapsamda kullanıcıların internet ortamında sosyal etkileşim amacıyla metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkan sağlayan gerçek veya tüzel kişiler, sosyal ağ sağlayıcı olarak tanımlanacak.

İdari para cezaları, muhatabın yurt dışında bulunması halinde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından doğrudan doğruya muhataba, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçlarıyla da bildirilebilecek.

Bu bildirim, Tebligat Kanunu’na göre yapılan tebligat hükmünde olacak. Bu bildirimin yapıldığı tarihi izleyen 5. günün sonunda tebligat yapılmış sayılacak. Yükümlülüğünü yerine getirmeyen yer sağlayıcılarına, caydırıcılığın sağlanması için verilecek idari para cezası artırılacak. Bu kapsamda yer sağlayıcılık bildiriminde bulunmayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında, 10 bin liradan 100 bin liraya kadar verilebilen idari para cezası, 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar artırılacak.

Düzenlemeyle, suç oluşturan kısmi içeriğin çıkarılmasının mümkün olduğu durumlarda, erişimin engellenmesi kararı yerine içeriğin çıkarılması kararının verilmesi imkanı sağlanarak, aynı internet sitesinde yer alan ve suç oluşturmayan içerikler yönünden ifade ve haber alma özgürlüğü daha da güvenceli hale getirilecek.

İçeriğin çıkarılması kararları, erişim sağlayıcılar tarafından değil içerik ve yer sağlayıcılarca yerine getirilebileceği için bu kararlar, içerik ve yer sağlayıcılarına bildirilerek gereğinin yerine getirilmesi istenecek

NEDEN 1 EKİM’DE YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?

31 Temmuz’da yayımlanan Resmi Gazetede Sosyal medya düzenlemesinin 1 Ekim 2020’de yürürlüğe gireceği kararı alınmıştı.

Editör: TE Bilisim