İki yıl önce otomobilini yıkatmak için oto yıkamacıya giden Caner Özer, aracı yıkanırken çok fazla suyun israf edildiğini gördü. Eve geldiğinde suların kesik olması nedeniyle iki gün boyunca ikiz bebeklerinin temizlik ihtiyaçlarını asgari miktarda suyla karşılamak zorunda kalan Özer, önemini yaşayarak anladığı suyun israf edilmesini engellemek için sistem tasarladı.

60 LİTRE YERİNE 4 LİTRE

Makine mühendisi Özer’in, bez, elektrikli süpürge, basınçlı su tabancası gibi tüm ekipmanı bir araya topladığı tasarımında, basınçlı su tabancası kirin aracın yüzeyden kabartılmasını sağlayacak basıncı en az suyu kullanarak yapıyor. Tabancanın ucuna takılan başlık, aracın boyutu ve kirlerinin zorluğuna göre farklılık gösteriyor. Sistemle basınçlı oto yıkama yönteminde bir araç için harcanan 60 litre yerine yıkama 4 litre su ile yapılabiliyor. Böylece 1 araç için harcanan suyla 15 araç yıkanabiliyor.

ÇOCUKLARIMIZ İÇİN TASARRUF

Özer gelecekte Türkiye’yi bekleyen kuraklık tehlikesine dikkati çekerek “Araçları 60 litre harcayarak yıkadığımız takdirde 13 bin ton civarında su kullanılıyor. Bu sistemde ise günlük su tasarrufumuz 10 bin tonun üzerinde. 10 bin ton demek 20 bin çocuğun bir yıllık içme suyu anlamına geliyor. Amacımız bu sistemi Türkiye’de, hatta dünyada yaygınlaştırarak her gün binlerce çocuğun yıllık içme suyunu tasarruf etmek.”

“Otto” adı verilen sistemini Dokuz Eylül Teknoloji Transfer Ofisi Bambu Hızlandırıcı ve Ön Kuluçka Merkezi’ne götürerek iş modeli ve saha doğrulama çalışmalarını yapan Özer, girişiminin projeler arasında en hızlı ticarileşebilir, en yenilikçi proje seçildiğini aktardı.

Editör: TE Bilisim