Müslüman aleminin heyecanla beklediği Ramazan’ın müjdecisi olan Berat Kandili, af ve rahmet kapılarının sonuna kadar açık olduğu gecedir. Zorlu günlerden geçtiğimiz bu dönemde Berat Kandili gecesinde, eller semaya af ve mağfiret için açılacak. Bu özel günde ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar “Bugün kandil mi? Berat Kandilinde oruç tutulur mu?” gibi sorulara yanıt arıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hazırladığı dini günleri ve kandil günleri takvimine göre Berat Kandili bugün mü sorusu yanıt buldu. Peki Bugün kandil mi? Berat Kandilinde oruç tutulur mu? İşte detaylar…

Bugün kandil mi?

Müslümanların iple çektiği Berat gecesinin manası; aklanmak, temiz olmak, beri olmak, suçlu olmamak demektir. Bu sene Berat Kandili 7 Nisan’a denk geliyor. Yani bugün kandil

Berat Kandilinde oruç tutulur mu?

Berat Kandilinde oruç tutulur. Oruç tutarken (niyet ederken) bugünkü veya yarınki ifadelerini kullanmak şart değildir. Gece yarısından önce veya sonra oruca niyetlenen bir kimse bugünkü orucu tutmaya diye niyetlenilebilir. Berat kandili orucu niyeti “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya” diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir. Niyet, yaptığınız işin bilincinde olmak anlamına gelir.

Şaban ayının 15. gecesi (19 Nisan 2019 Cuma günü) Berat Kandili’dir. Allah dostları bu günün gündüzünde oruç tutmuş, gecesini namazla eda etmiştir. Berat Kandilinde oruç tutmak müstehaptır. Berat kandilinde tutulan oruç nafile bir ibadettir.

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz’in Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu vakit, ay Şaban ayıdır.

Zeyd oğlu Üsame -radıyallahu anh- şöyle anlatıyor: “Yâ Resulallah! Sizin Şaban ayında tuttuğunuz kadar hiçbir ayda oruç tuttuğunuzu göremiyorum” dediğimde, Peygamber (sav) şöyle buyururlar:

“Bu Receb ve Ramazan ayları arasında öyle faziletli bir aydır ki, insanların çoğu bundan gafildir. Bu öyle bir aydır ki, ameller, Âlemlerin Rabbine bu ayda yükseltilir. Bu nedenle Ben de oruçlu iken amellerimin yükseltilmesini severim.”  (Nesai, Savm, 70.)

Berat, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Bu gecede Allâh’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye “Berat Gecesi” denilmiştir.

Editör: TE Bilisim