Corona virüsle mücadelede bireysel olarak alınan tedbirlerin en yaygın olanlarından biri de maske kullanımı. Bursa Teknik Üniversitesi koronavirüs (coronavirus) salgınıyla mücadelede en çok kullanılan tıbbi ihtiyaç malzemelerinden olan maske üretiminde yepyeni bir başarıya imza attı. Üniversite bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, yüzde 99.9 antibakteriyel etki sağlayan yıkanabilir maske kumaşı üretildi! Yıkanabilir maske kumaşı özellikleri neler? İşte detaylar!

YÜZDE 99.9 ANTİBAKTERİYEL ETKİLİ YIKANABİLİR MASKE KUMAŞI ÜRETİLDİ!

Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi AŞ ile Dominant Tekstil arasında yürütülen proje kapsamında doku tasarımı ve lif yapısı farklılaştırılmış yepyeni bir kumaş elde edildi. Yıkanabilir özelliğe sahip bu kumaşın yüzde 99 bakteri geçişini önlediği tespit edildi.

PROTOTİP ÜRETİMİ BAŞARIYLA TAMAMLANDI

BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, yıkanabilir maske kumaşıyla ilgili yaptığı bilgilendirmede dokuma esaslı, yıkanabilir ve bakteri geçişini engelleyen kumaşın, prototip üretiminin başarı ile tamamlandığını söyledi.

Yıkanabilir maske kumaşının doku tasarımında çift katman bulunduğunu ve diğer yıkanabilir maske kumaşlarından lif yapısıyla farklılaştığını kaydeden Yıldırım, ‘Bu kumaşın üst katı farklı bir geçirgenlik özelliğine sahip, alt katı farklı bir geçirgenlik özelliğine sahip. Üst katmandan geçen bir virüsün oradaki hava akış hızı farklı, ara katmanda boşluk var, o boşluktan sonra geçirgeni daha farklı bir katmana geldiğinde solunum yaptığımız zaman hava akışındaki virüsün sendelemesini sağlıyor ve geçirmiyor. Yani virüs o katmana geldiğinde türbülansa girmiş bir cisim gibi sendeliyor ve içeri geçmesi engelleniyor.’ diye konuştu.

100 DERECE SICAKLIKTA YIKANABİLİYOR!

Prof. Dr. Yıldırım, yeni üretilen yıkanabilir maske kumaşının çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, 100 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda yıkanabileceğini ya da buharla steril hale getirilebileceğini aktardı.

TEKRAR KULLANIMI MASKE ÜRETİMİNİ AZALTACAK

Yıkanabilir kumaştan üretilecek maskelerin tekrar kullanılabilir olması dolayısıyla maske tüketimini azaltarak ekonomiye büyük katkı sağlanacağını, kullan at maskelerin neden olduğu tıbbi atık oranının da düşürüleceğini kaydeden Yıldırım, yıkanabilir maske kumaşı yapısına ilişkin şu bilgileri aktardı:

‘Virüsün hareketini kısıtlayacak doku yapısı seçildi’

‘Bu kumaşın, maske kumaşının dokuma tekniğiyle tasarlanması ve çift katlı kumaşın tek katman olarak kullanılması bir yenilik. Hava geçişi sırasındaki virüsün hareketini kısıtlayacak nitelikte doku yapısı seçildi ve bu şekilde bir tasarım yapıldı. Kumaşın ön ve arkası farklı doku yapısında. Diğer bir yenilik de üst katmandaki kumaşta kullanılan lif kesit şekli. Özel lif kesitinden dolayı da daha yüksek yüzey alanına sahip lifleri kullandık. Daha yüksek yüzey alanında bize somut yüzey oluşturdu, bu da virüs ve bakterilerin filtrasyonunda önemli bir etken. Bu özellikleriyle de dünyada bir ilk. Herhangi bir bakteriyi solunan havadan ayırabilmektedir. Yıkanabilir olması bu kumaştan imal edilecek maskenin, tekrar kullanıma da olanak vermektedir. Bu sayede, maske tüketiminde miktar olarak önemli azalmaya vesile olacaktır.’

SOLUNUM SIRASINDA NEMİ DIŞARI ATABİLİYOR

Yıldırım, günlük kullanım maskelerin gözeneklerinin dar olduğunu, bu nedenle nemin dışarı atılmasında da sıkıntı yaşanabildiğini vurgulayarak, ‘Yeni geliştirdiğimiz bu maske kumaşın, gözenekleri daha büyük olduğu için insan nefesindeki nemi dışarı atabilecek kabiliyettedir.’ dedi.

Editör: TE Bilisim