Gelişen dünyada artan konut ihtiyacı ile her köşe başına dikilen yeni nesil gökdelenler, iş yerleri vb. yapıların inşaatı yeni nesil koronavirüs (Covid-19) sebebiyle durma noktasına geldi. Emlak haberleri bültenleri ise bu karmaşık sektörde aradığı cevapları bulmakta zorluk çekiyor.

Türkiye’de uzun bir zamandır ekonomik faktörler nedeniyle çok yavaş ilerleyen inşaat sektörü koronavirüsten fazlasıyla etkilendi. İnşaatlarda çalışan işçilerin çoğu evlerine ve ailelerine kavuşmak üzere memleketlerine döndü. Ülkeler arası ulaşım ve alışveriş de durunca tüketici kanununa göre en fazla 36 ay içinde bitirilmesi gereken yapılar teslim süresi belirsiz olacak şekilde durdu.

Haber365 internet sitesinde de bulabileceğiniz Emlak haberi bültenine oturan bu durumda, inşaatların durmasıyla beraber emlakçılar ve müşteriler arasında yeni problemler ortaya çıkmaya başladı. Vaat edilen sürede evlerine yerleşemeyen ve parasını ödemiş olan müşteriler mutsuzken emlakçılar ise yüzlerini inşaat firmalarına döndü.

İnşaat sektörü ise emlak firmalarına istedikleri cevapları veremiyor zira özellikle geniş, yüksek ve karmaşık yapıların inşaatı belirli bir plan ve düzene göre ilerliyor. Bir parça yerine oturmadan başka bir bölümün inşaatına başlamak imkânsız. Haber365 tarafından edinilen bilgiye göre Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ahmet Çelik inşaatlarında kullandıkları ithal malzemeleri Çin’den aldıklarını fakat salgın dönemi yüzünden bu alışverişin durduğunu belirtti.

İnşaat sektöründen olumlu cevap alamayan emlakçılar, tüketici kanununda geçen “maksimum 36 ay” sınırının 48 aya çıkarılması talebinde bulundu. Bu talep uzun zamandır emlak haberi gündeminde varken koronavirüs günlerinde daha da önemli hale geldi.

Salgın döneminde insanlar tüm günlerini evlerinde geçirdikleri için evin konforunun insan yaşamında ne kadar önemli olduğu anlaşıldı. Bu da emlak sektöründeki başka bir soruna yer açtı. Sektör yeniden canlandığında insanlar balkonsuz, terası olmayan veya ışık almayan daireleri talep etmeyecekler.

Yeterli konforu içinde barındırmayan iş yerleri ve özellikle evler belki de hiç satılmama tehlikesiyle karşı karşıya. Bu durum da emlakçının ekonomisine büyük bir darbe daha vuracaktır. Bu darbeleri en az zararla atlatabilmek amacıyla emlak ve inşaat sektöründe inovasyon dönemine girilmesi gerekiyor.

Editör: TE Bilisim