Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Reuters’ın haberine göre iktidar koalisyonun Sırbistan’ı Avrupa Birliği üyeliğine ilerletme çabaları ve aynı zamanda Rusya ve Çin ile güçlü bağlarını sürdürdüğü için seçmenlerine oylarını almasına vesile oldu. Ancak İngiliz haber ajansı, bir sonraki hükümetin AB’nin ve ABD’nin Kosova’nın bağımsızlığını tanıması için daha büyük bir baskı ile karşı karşıya kalacağını öngörüyor ve bunun bölgesel istikrar için önemli bir hareket olduğu düşünülüyor.

Seçimleri takip eden İpsos ve Cesid’in açıkladığı sonuçlara göre, oyların yüzde 60’ının sayımı tamamlanırken, SNS öncülüğünde “Aleksandar Vucic-Çocuklarımız İçin” listesi sayılan oyların yüzde 62,5’ini aldı. Açıklanan sonuçlara göre, 2’nci sıradaki Sırbistan Sosyalist Partisi (SPS)-Eşsiz Sırbistan (JS) ittifakı yüzde 10,7 ve Sırp Vatanseverler Birliği (SPAS) 4,1 oy elde etti.

BAZI MUHALEFET PARTİLERİ KATILMADI

Seçim merkezleri, yaklaşık 6,6 milyon seçmen için koruyucu maskeler ve el dezenfektanları ile donatıldı. Bilgilere göre, seçmenin çoğunun kısmen koronavirüs korkusu nedeniyle oy kullanması beklenmiyordu.

Ipsos ve CeSID’den elde edilen verilerin katılımın yüzde 48 olduğunu ve 2016’da yüzde 56,7 olduğunu gösteriyor. Bu durum, Cumhurbaşkanı Vuçiç’in medya üzerindeki etkisi olduğunu savunan bazı muhalefet partilerinin boykotundan etkilendiğini tahmin ediliyor.

AVRUPA’DA İLK SEÇİM

Associate Press, ilk resmi olmayan sonuçların Sırbistan’ın pratikte muhalefet olmadan tek bir meclis yapısına sahip olacağını gösterdiğini ve seçimlere katılan toplam 21 listeden sadece üç veya dört partinin mecliste olacağını vurguluyor. AP, Vuciç’in ülkenin cumhurbaşkanı seçilmemesine rağmen, kampanyayı kontrol ettiği ana akım medya aracılığıyla yönettiğini savunuyor. Sırbistan’daki seçimlerin, koronavirüs salgını sırasında Avrupa’da ilk genel seçim oldu. Almanya’daki Deutsche Welle, bunun otuz yılın en düşük katılım olduğunu, usulsüzlüklerin olduğunu ve muhalefetin, özellikle Sırbistan İttifakı’nda toplananların, oylamanın haksız olduğuna inanarak seçimi boykot ettiğini söylüyor. Aleksander Vuçiç, ilk sonuçların ardından yaptığı konuşmada şu sözleri kullandı: “Kaybettiğimiz her yerde kazandık. Sırbistan dışındaki her ülkede kazandık. Hiç kazanmadığımız yeri kazandık. Sırp Cumhuriyeti’nde (Bosna Hersek’te) oyların yüzde 90’ını aldık.”

Editör: TE Bilisim