Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah

Avrupa’da her gün onlarca kişi koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle ölürken bu durum Avrupa Birliği’ni (AB) çöküşün eşiğine getirdi. Virüs krizi patlak vermeden önce İngiltere’nin birlikten ayrılması ve dünyadaki ticaret savaşı nedeniyle sıkıntılı günler geçiren AB, salgın sebebiyle ortaya çıkan faturayı tartışıyor. Salgının sebep olduğu karantina durumu her gün milyarlarca euro zararın oluştuğu bir ortamı da beraberinde getirdi.

Her gün yüzden fazla insanın virüs sebebiyle öldüğü İtalya’nın AB’den istediği destek Çin’e gönderilince, AB’nin içinde bulunduğu krizin boyutlarını gözler önüne serdi. Tüm bu yaşananlar AB’nin

kritik durumlarda birlikte hareket etmek ve karar almaktan yoksun bir yapı olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. AB Merkez Bankası’nın bugün krizle mücadele paketi açıklaması beklense

de, paketin uygulanabilirliği de tam bir soru işareti. Avrupa’da her gün onlarca kişi koronavirüs nedeniyle ölürken bu durum Avrupa Birliği ve Euro Bölgesi’ni çöküşün eşiğine getirdi.

Virüs krizi patlak vermeden önce İngiltere’nin birlikten ayrılması ve dünyadaki ticaret savaşı/ambargoları nedeniyle sıkıntılı günler geçiren Euro ülkeleri, koronavirüs önlemi nedeniyle sağlık hizmeti ve süpermarketler haricinde hayatın durmasının faturasını tartışıyor.

İTALYA’YA DESTEK YOK

Avrupa Merkez Bankası, kriz öncesinde 2020 büyüme oranını yüzde 0,8 olarak öngörmüştü. Ancak virüsün getirdiği karantina durumu her gün milyarlarca Avro zararın oluştuğu bir ortamı beraberinde getirdi. Her gün yüzden fazla insanın virüs nedeniyle öldüğü İtalya’nın AB destek mekanizmasının hayata geçirilmesi talebine yanıt gelmedi, Roma’nın beklediği destek ise Çin’den gönderildi.

Sadece bu gelişme bile AB’nin içinde bulunduğu krizin boyutlarını hakkında bir fikir veriyor.

KARANTINA KAYBI KARŞILANMAYACAK

Birlik içerisinde ekonomisi en güçlü ülke Almanya, karantina nedeniyle oluşacak zararla mücadele etmek için 500 milyar Avroluk bir paket hayata geçireceğini açıklamıştı. Ancak 10 yıldır ekonomik krizde bulunan, dün virüs nedeniyle dördüncü kişinin yaşamını yitirdiği Yunanistan başta olmak üzere, birliğin mali bakımdan sorunlu ülkelerinin ne yapacağı merak konusu. Nitekim Yunan kamuoyunda karantina nedeniyle çalışamayan kişilerin bu dönemde kaybedecekleri paraların devlet tarafından karşılanmayacağı şeklinde haberler yapılıyor.

Çalışma Bakanlığı dün yaptığı açıklamada veri mükelleflerine 4 aya varan ödeme ertelemesi getirileceğini duyururken, karantina ile ödenek konusunda herhangi bir açıklama yapılmadı.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah

Editör: TE Bilisim