Arap dünyasında, Ortadoğu’da, Uzakdoğu’da, Latin Amerika’da “Canlı yayınlanan” sokak hareketleri söz konusu Fransa olunca neredeyse haber bile olmuyor. İktidarının ikinci yılını henüz dolduran Emmanuel Macron’un politikaları Fransa’da öfkeye sebep oldu. Akaryakıt zammını protesto etmek için 1 yıldır sokaklarda olan Sarı Yelekliler’e “Emeklilik reformunu” protesto edenler de katıldı. Söz konusu reform, emeklilikte memur ve işçi ayrımını, ayrıcalıkları kaldırmayı, emeklilik yaşını kademeli olarak 62’den 64’e çıkarmayı öngörüyor ve çoğu sektörü olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te hayat durma noktasına geldi, polisle göstericiler çatıştı ve yaralananlar oldu. Gösterilerin odak noktası olan başkent Paris’te ise yine sendikalara göre, 250 bin kişi Macron yönetimini protesto etti. 

EN AZ 800 BİN İNSAN KATILDI

Resmi verilere göre ülke genelinde 250 noktada 806 bin, sendikalara göre ise 1,5 milyon Fransız, Macron yönetimine tepki gösterdi. Ülke genelindeki ulaşımın yanı sıra Paris içindeki toplu taşıma sistemleri de grev nedeniyle tamamen durma noktasına geldi. Pankartlarla süslenen ve duvar yazıları ile renklenen Paris sokaklarında aylardır bitmeyen protesto gösterileri ile gündemden düşmeyen Hong Kong’a selam gönderildi. Paris’teki gösterilerde birçok sokağa ‘Hong Kong her yerde’ yazıldı. Özellikle başkent Paris’de göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. 90 kişi gözaltına alındı.

Macron çaresiz

Öte yandan gösteriler karşısında ne yapacağını bilemez halde olan Macron, uluslararası arenada da zor günler geçiriyor. Sürekli olarak Türkiye’ye saldıran ve terör örgütü Suriye PKK’sı YPG’yi savunan Macron, NATO’ya karşı gündeme getirdiği Avrupa Ordusu için de destek bulamadı. Doğu Akdeniz’e yerleşmek için Güney Kıbrıs ile anlaşmanın yollarını arayan Fransa, Türkiye’nin Libya ile imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” anlaşması karşısında eli kolu bağlandı. Türkiye, anlaşmanın ardından Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilan ederek Doğu Akdeniz’e girişi kapattı ve Enerji güzergahını değiştirecek bu hamleyle birçok ülke gibi Fransa’nın da dengesini bozdu.

AA MUHABİRİ YARALANDI

Fransa’da geçen yıl akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başlayan ve zamanla Macron yönetimine karşı isyana dönüşen Sarı Yelekliler eylemlerinde, 5 kişinin elini koparan, 500 kişiyi yaralayan ve 26 kişiyi kör eden Fransız polisi Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Yalçın’ı da gaz kapsülü ile vurdu. Kapsülün gaz maskesini delmesi sonucu yaralanan Yalçın gözünü kaybetme riski ile karşı karşıya kaldı.

Fransız polisi Anadolu Ajansı foto muhabiri Mustafa Yalçın’ı da gaz kapsülü ile vurdu.

‘LÜTFEN’ TEPKİLER!

Gezi provokasyonu döneminde Türkiye’ye oldukça sert uyarılar yapan Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği, Fransa’daki polis şiddetine sessiz kalmayı tercih etti. BM, poliş şiddeti nedeniyle yaralı sayısının 12 bini aşmasının ardından mecburen yaptığı açıklamada hükümete, “diyalog ve orantısız güç kullanımına karşı soruşturma” açması çağrısında bulundu. Birçok ülkede yaşanan gösterilere anında tepki veren ve “itidal” çağrısı yapan AB, Fransa söz konusu olduğunda ise hiç tepki vermemeyi tercih etti.

Fransa’nın başkenti Paris’te hayat durma noktasına geldi, polisle göstericiler çatıştı ve yaralananlar oldu. Gösterilerin odak noktası olan başkent Paris’te ise yine sendikalara göre, 250 bin kişi Macron yönetimini protesto etti.

KADIN CİNAYETLERİ ÇOK FAZLA

Kişi başına düşlen fare sayısının 1,75 olduğu tahmin edilen, pislik içinde yaşayan, bit istilası yüzünden otellerin kalınmaz halde olduğu sözde ‘Özgürlük ve demokrasi’ ülkesi Fransa’da kadın şiddetine ilişkin rakamlar dikkat çekici. Geçen Eylül ayında İçişleri Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre 2019’da Ocak-Ağustos arası en az 100 kadın öldürüldü. En fazla kadın cinayeti işlenen ülkelerin başında gelen Fransa’yı Almanya, İsviçre, İspanya ve İtalya gibi “Demokrasi ve özgürlük” ülkeleri takip ediyor.

Eğlence konusu oldu

Sömürge faaliyetleri devam etse de Kuzey Afrika’da etkisini kaybeden Fransa’nın Cumhurbaşkanı Macron eğlence konusu oldu. Londra’da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi’nde ise ABD Başkanı Donald Trump’ın alay konusu olan Macron’a ait bir fotoğrafta Trump’ın arkasından parmaklarıyla silah işareti yaptığı görüldü. Gün geçtikçe aciz duruma düşen Macron’un başkanlıkta 5 yılı tamamlayarak 2022’yi görmesi beklenmiyor.

ORTA ÇAĞ ZİHNİYETİNDEN HİÇ KURTULAMADILAR!

Fransız İhtilali’nin ardından dünyaya medeniyet pazarlayan Fransa, Orta Çağ’dan kalan alışkanlıklarına hep sadık kaldı. 16. yüzyılda ‘parfüm’ konusunda oldukça ilerleme kaydeden Fransa, dünyanın en enfes parfümlerini piyasaya sürse de tarihten gelen kokuşmuşluğu gizleyemedi. 1500’lü yıllarda başlattığı sömürge faaliyetlerini halen sürdüren emperyalist anlayış özellikle Afrika’da birçok ülkenin kaynağını sömürüyor.

Fransa’nın başkenti Paris’te hayat durma noktasına geldi, polisle göstericiler çatıştı ve yaralananlar oldu. Gösterilerin odak noktası olan başkent Paris’te ise yine sendikalara göre, 250 bin kişi Macron yönetimini protesto etti.

Sömürge savaşlarında binlerce Afrikalı’yı katleden, esir aldığı köleleri zincirleyip satan Fransa, Benin, Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili, Mali, Nijer, Senegal, Togo, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Kongo, Ekvator Ginesi ve Gabon gibi ülkelerden yılda yaklaşık 500 milyar dolar “vergi” adı altında haraç topluyor.

Editör: TE Bilisim