Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Türkiye, Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu, dış ticarette TÜİK verilerine dayandırılan tarım, gıda ve içecek sektörüne ilişkin bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun(TÜİK) 2020 yılının dış ticaret verilerini açıklamasının ardından TGDF tarafından hazırlanan veri paneline göre, Türkiye’de ihracatın en çok arttığı sektörler, 222 milyon dolar ile sert kabuklu meyveler, 163 milyon dolar ile bitkisel yağ sektörü ve 147 milyon dolar ile yaş meyve sektörü oldu. İşlenmiş et, canlı hayvan, süt ve süt ürünleri, tütün ve mamulleri, balıkçılık ve su ürünleri, yumurtacılık ve un sektörleri ihracatlarında düşüş görüldü. Türkiye, 2020 yılının ilk 4 ayında tarım, gıda ve içecek sektöründe 6,79 milyar dolar ihracat, 5,22 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. İhracat, 2020 yılının ilk 4 ayı, 2019 yılının ilk 4 ayına göre, yüzde 16,1 oranında artarken ithalat ise yüzde 20,6 oranında artış gösterdi. İthalat, 2020’nin ilk çeyreği geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 26,9 artmıştı. Bu da yılın ilk çeyreğine kıyasla Nisan ayında ithalatta artışın yavaşladığını gösterdi.

İHRACATI EN ÇOK ARTAN SERT KABUKLU MEYVELER OLDU

2020’nin Nisan ayında 2019 yılının Nisan ayına göre ithalat yüzde 5,7 artarak, 1,35 milyar dolar gerçekleşti. Aylık ihracat ise yüzde 14,6 artışla 1,61 milyar dolara yükseldi. 2020’nin ilk dört ayında sektörün dış ticaret dengesi yüzde 3,1 artarken 1.57 milyar dolara yükseldi. İhracat birim değeri 2020 yılının ilk 4 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre, bin 41 dolar/ ton olarak gerçekleşirken; ithalat birim değeri yüzde 4,3 oranında artarak 489 dolar/ton olarak gerçekleşti. 2020 yılının ilk çeyreğinde dış ticarette öne çıkan ürünler sırasıyla, fındık içi, un ve makarna olurken bu ürünler toplan ihracatın yüzde 15’ini oluşturdu. En çok ithal edilen ürünler ise sırasıyla buğday, soya fasulyesi ve dane mısır oldu. Bu ürünler ithalatın yaklaşık yüzde 20’sini oluşturdu. 2020 yılının ilk 4 ayındaki verilere göre, sektörler incelendiğinde en çok ihracat yapan sektörler sert kabuklu meyveler, şeker ve şeker mamuller ile yaş meyve sektörleri olarak sıralanırken hayvan yemi, bitkisel yağ ve un sektörleri de en çok ihracat gerçekleştiren sektörlerden oldu. Sert kabuklu meyveler, şeker ve şeker mamuller il yaş meyve sektörleri toplam ihracatın yüzde 29’unu oluşturdu. İşlenmiş et, canlı hayvan, süt ve süt ürünleri, tütün ve mamulleri, balıkçılık ve su ürünleri, yumurtacılık ve un sektörleri ihracatlarında düşüş görülürken yumurtacılık, kırmızı et, sebze, hayvan yemi ve canlı hayvan ticareti sektörlerinde ithalat geriledi.

İHRACAT VE İTHALATTA ÖNE ÇIKAN ÜLKELER

2020 yılının ilk 4 ayında en çok ihracat yaptığımız ülkeler 959 milyon dolar ile Irak, 530 milyon dolar ile Almanya, 359 milyon dolar ile ABD şeklinde sıralandı. Üç ülkeye yapılan ihracat toplam ihracatın yüzde 27’sini oluşturdu. Irak’a un, tavuk eti, konserve domates, Almanya’ya fındık içi, ambalajlı fındık ve kuru üzüm, ABD’ye ise elma suyu, sakızlı jöleli şeker ve tütün ihracatı gerçekleştirildi. İthalat verileri incelendiğinde 1,096 milyon dolar ile Rusya, 330 milyon dolar ile Brezilya, 321 milyon dolar ile Ukrayna öne çıkan ülkeler oldu. Rusya’dan, buğday ve ayçiçeği, Brezilya’dan soya fasulyesi, tütün, kahve, Ukrayna’dan ise soya fasulyesi, buğday ve dane mısır ürünleri ithal edildi.

Editör: TE Bilisim