Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay

Prof. Dr. Halil Coşkun, obezite cerrahisi yani kilo kaybettiren cerrahi, insanın daha uzun ve kaliteli bir yaşam sürmesi için yapılan günümüzün önemli ameliyatlarından biri olduğunu belirtti. Prof. Coşkun, Sosyal Medya Uzmanı Deniz Unay’a çok değerli bilgiler aktardığı söyleşiyle sizleri baş başa bırakıyoruz…

Son dönemlerde sağlık alanında yaptığımız yatırımlar karşılığını bulmaya başladı. Özellikle hasta turizmi olarak artık bir cazibe noktası haline geldik. Obezite cerrahisinde yurtdışından bize gelen hasta sayısında artış var Avrupa başta olmak üzere örneğin, Almanya, İngiltere, Fransa, Belçika, Ortadoğu’dan BAE, Katar ve Suudi Arabistan. Yapılan birçok anlaşmayla hasta turizmi oldukça artmış durumda. Son dönemlerde gördüğüm kadarıyla obezite ameliyatlarında %50 kadar yurtdışından gelen hasta grubu var. Yani yaptığımız ameliyatların yarısı yurtdışından gelen hastalar uyguluyoruz, bu da gösteriyor ki her alanda olduğu gibi obezite cerrahisi alanında birçok ülkeden oldukça iyi konumdayız.

Prof. Dr. Halil Coşkun

Dünyada obez cerrahisi ve sonuçları

Bizim ülkede yıllık 20-25 bin ameliyat yapılıytor Fransa’da 55-60 bin, Almanya’da 35 bin, ABD’de 250-300 bin kadardır. Aramızda dağlar kadar fark var Fransa ve Almanya’nın nüfusu bizden düşük ama bizim iki katımız ameliyat yapıyorlar. Buna rağmen Fransa’ya gittiğinizde Fransızlar obez demiyorsunuz. Bizim ülkemiz Avrupa’nın en obez ülkesi. Bu ameliyatı olanlar için yapılan bir çalışma var İsveç obezite çalışması 25 yıllık sonuçlardan. Obezite ameliyatı olan obezler ile obezite ameliyatı olmayan obezler karşılaştırdıklarında, yaşam süresi ameliyat olanlarda daha uzun, kansere yakalanma oranı, şeker hastalığına yakalanma oranı düşük ve ayrıca çok daha sağlıklı bir hayat sürüyorlar. Birde doğru endikasyonlarla ameliyat yapılırsa insan hayatını uzatan ve yaşam kalitesini yükselten bir ameliyat çeşididir.

OBEZ CERRAHİSİ SAĞLIK TURİZMİNE BİR KAPI

Dünyada uzun süredir obezite ameliyatları yapılıyor. Özellikle 2007-2008 yılından sonra bu işi yapan cerrahlar, Akademisyenler bunun yanında tıbbi organizasyonlar örneğin, Amerikan cerrahi derneği, international obezite cerrahi derneği gördü ki, bu ameliyatlar sadece insanlara kilolarını kaybettirmiyor, yüksek kilolu insanların obezite yanında diğer hastalıklarından özellikle tip 2 diyabet kilo vermeden bağımsız iyileşiyor. Dolayısıyla hekimler yapmış olduğumuz bu ameliyatlar kilo dışında başta şeker olmak üzere birçok rahatsızlıkları düzeltiyor. Bundan sonra obezite cerrahi derneği ismi metabolik cerrahi derneği olarak değişti.

Obezite bir hastalıktır

Bu ameliyatlar insanlar temelde karşı çıkma sebepleri ne yazık ki obeziteyi bir hastalık olarak görmüyorlar. Obeziteyi bir irade yetersizliğini olarak görüyorlar. Gerçekten çok ciddi durumda olanlar var örneğin, çok kiloluysanız, şekeriniz var ve insülin kullanıyorsanız, karaciğer büyümüşse bunlarla nasıl mücadele edeceksiniz bu günkü yaşam şeklinde bu kadar yüksek kalorili yiyeceklerden kaçmak çok zor, az hareket ediyoruz, yürüyüş yok, bol karbonhidrat alıyorsunuz sonra gel bu kiloları ver. Dünyanın en büyük problemi obezitedir. Obezite bir hastalıktır asla bir irade yetersizliği değildir. Sadece kilo almak birçok hastalığı beraberinde siz bir hastalığı çözerek birçok hastalığı çözüyorsunuz.

OBEZİTE AMELİYATLARI BİRÇOK HASTALIĞI DÜZELTİYOR

Metabolik cerrahinin yapılmasında genelde tip 2 diyabet olduğu için biraz piyasa ismi gibi ama şeker ameliyatı olarak nam saldı. Fakat bu ameliyatlar şekerin yanında tansiyon, uyku apneleri, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığı düzeltiyor çünkü, bu hastalıklar kilo ile bağlantılıdır. İnsanlar doğal olarak kilo verince bu hastalıklarda düzeliyor. Şişmanlık ameliyatları 1940’lardan bu yana yapılıyor sadece teknik değişti önceden açık olarak yapılan bu ameliyatlar 15-20 yıldır kapalı ameliyatlara döndü. Son 5-10 yol içerisinde robotik ameliyatlar yapılmaya başlandı.

Değerlendirmede hangi gruba hangi ameliyat yapalım şeklindeki yaklaşım ameliyat tekniklerini değiştiriyor. Bu dönemlerde en çok tüp mide, gastric by-pass ve duedonalswitch ameliyatları yapılıyor. Bunun yanında endoskopik işlemler var mide balon uygulaması gibi. Hastanın kilosuna, hastalıklarına göre yapılan değerlendirme sonucunda göz önüne alınan parametrelerle ona göre ameliyat belirleniyor.

Ameliyat sonrası yapılacaklar

Ameliyat oldum her şey bitti diye bir şey yok, ameliyattan sonra hastanın bazı uyması gereken kurallar var. Hastalar ameliyattan sonra kilolarının yaklaşık olarak %50-70 kaybediyorlar ilk iki yıl bu kilo kayıpları devam eder fakat ikinci yıl mide genişliyor %5-10 gibi kiloda geri alımlar olabilir ama eski kiloya dönmek çok kolay değildir çok zordur fakat nadiren olabiliyor hasta normal yemek yerine milkshake, çikolata, dondurma, pasta tüketirse buna hangi vücut dayanır. Ameliyattan sonra hastalarımıza şunu söylüyoruz siz elinizdeki çok etkili olan bu aracı artık kullanmalısınız burada araç dediğimiz yapılan cerrahi müdahaledir. Ameliyatlardan sonra diyetisyen uzmanlarımızla hastaları yaklaşık 2 yıl kontrol ediyorlar. Beslenme alışkanlıklarına, beslenme şekillerine dikkat edip onları yönlendiriyoruz.

“OBEZ CERRAHİSİNİN RİSKLERİ”

Bu ameliyatlar ölüm oranı %0.3’ün altında yani bir safra kesesi ameliyatı kadar risk var. Bu da gösteriyor ki bu ameliyatlar öyle riskli korkulacak ameliyatlar değil fakat bilinmeli ki, obez hastalar kilo aldıkça anestezi ve cerrahi riski artar bu yüzden ameliyat yapılacak merkez, kullanılacak malzeme ve cerrahın tecrübesi önemli. Olmadık hastanelerde uygun olmayan malzemelerle yapılacak ameliyatlar ciddi sorunlara yol açar. Her cerrahinin komplikasyonları vardır önemli olan yeri zamanında önlemini alıp düzeltmektir. Ölüm riski haricinde kilo insanlarda emboli riski olabilir çünkü, kilo aldıkça pıhtı atma olayı olabilir. Emboli, damar içerisindeki ufak yağ hücrelerinin akciğere, beyne ve kalbe pıhtı atmasıdır. Cerrahi bazlı komplikasyonlar, kanama olabilir. Özel makinalarımız var stepner dediğimiz, zımbala makinaları bunlarla mideyi dikiyoruz bazen bu zımbalar tutmayabilirse kaçak, sızıntı dediğimiz riskler oluşabilir.

OBEZ AMELİYATI İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR

Normalde bir insana ameliyat endikasyonlarını önermemizin şartları var. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olacak hastalıkta obez düzeyde olacaksınız öyle 5-10 kilo fazlalığı olan zaten ameliyat yapmıyoruz. En az 3 yıl obezite problemi olacak, daha öncesinde diyet, egzersiz gibi birçok yöntemi denemiş ve başarısız olmanız gerekecek anestezi açısından bir risk olmayacak tetkikler yapılıp bu tarz durumlar sağlandıktan sonra hasta ameliyat edilir.

Obezite yani şişmanlık çok popüler bir konu bu yüzden çok fazla spekülasyonu oluyor. Ameliyatı yapan ayrı, yapmayan ayrı, diyetisyeni ayrı birde konuya hakim olmayan meslek grubu bu konuda ayrı konuşuyor Tıp pozitif bir bilimdir. Pozitif ve analitik yaklaşımlar hastalıklar konusunda iyileşme sağlar.

Sosyal Medya Uzmanı ve Gazeteci Deniz Unay

Editör: TE Bilisim