Diriliş Postası Muhabiri Yunus Kök

Yüzyıllarca Osmanlı hakimiyetinde barış ve huzur içinde yaşayan Kıbrıs halkı, 1. Dünya savaşından sonra değişen dengelerden sonra 50 yıldan fazla süre huzur bulamadı.

Gözünü kan bürüyen Rumların Yunan desteğini de arkalarına alarak yaptıkları Müslüman Türk katliamları 20 Temmuz 1974’de Türkiye tarafından başlatılan Kıbrıs Barış Harekatı ile son buldu.

HAREKAT TÜM DÜNYAYA RAĞMEN YAPILDI

İlk cihan harbinin başlangıcında İngiltere kontrolüne geçen Ada’da yaşayan Rumların, Kıbrıs’ı komple Yunanistan’a bağlama girişimleri üzerine çıkan olaylardan sonra 1959 yılında

Türk ve Rum halklarının ortak yönetecekleri bir Kıbrıs Devleti’nin kurulması fikri kabul edildi.

Varılan mutabakata göre Türkiye, Yunanistan ve İngiltere garantör ülkeler oldu. Yani Kıbrıs’ta anayasal düzeni bozmaya yönelik herhangi bir girişimde, söz konusu üç devlete müdahale yetkisi verildi. Ancak, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilen Makarios, barıştan değil kandan ve vahşetten yana tavır takınarak EOKA adlı Rum çetesini Türklere karşı saldırtmaya başladı.

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen yüzlerce Türk’ü katleden Rum seri katillerini BM’de durduramadı. Bunun üzerine Türkiye tüm dünyayı karşısına alarak 20 Temmuz 1974’de Ada’ya asker çıkararak zulme son verdi. İlk başta federe olarak kurulan Kıbrıs Türk Federe Devleti 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti adını alarak devlet statüsünü kazandı. İlk Cumhurbaşkanı ise merhum Rauf Denktaş oldu.

Editör: TE Bilisim