Namaz, oruç ve Kur’an-ı Kerim ayı olan Ramazan-ı Şerif’in coşkusu tüm İslam âleminde en derin duygularla yaşanıyor. Bu coşku, camiilerde ve toplu etkinlik alanlarında bir araya gelinerek paylaşılamıyor olsa da, evlerde geçirilen rahmet ve bereket ayı, manevi anlamda en güzel şekilde değerlendirilmeye gayret ediliyor. Farz ibadetlerin yanında sünnet ve gün gün tavsiye edilen nafile ibadetleri de yapmak isteyenler Ramazanda kılınacak namaz ve teravih namazının fazileti hakkında araştırmalar yapıyor. Bugün özellikle 12. gecesi (4 / 5 Mayıs gecesi) kılınacak namaz kaç rekat olduğu ve nasıl kılınacağı araştırması yapılıyor. Peki Ramazan’ın 12. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 12. gecesi kılınacak namazın fazileti nedir? Merak edilen tüm bilgiler haber detayında!..

NOT: Ramazan’ın 13. gecesi ( 5 / 6 Mayıs gecesi) kılınacak namaz, kaç rekat ve nasıl kılınır? Ramazan ayında kılınacak namaz ve teravih namazının hükmü nedir? haberin detaylarını okumak için tıklayın!

Ramazan’ın 12. gecesi kılınacak namaz kaç rekat, nasıl kılınır? Ramazan ayının 12. gecesi kılınacak namazın fazileti nedir?

Ramazan ayının 12. gecesinde teravih namazından ayrı olarak kılınması Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından tavsiye edilen 10 rekat namaz vardır. Nafile olan bu namazı kılan kimselerin büyük lütuflara mazhar olacağı ümit olunur.

Ramazan’ın 12. gecesi kılınacak namaz, nasıl kılınır, hangi sure okunur; Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem on ikinci gecede [4 Mayıs Pazartesi’yi 5 Mayıs Salı’ya bağlayan gece] kılınacak namaz hakkında buyurur ki; ‘Kim bu gecede, Allâhu Teâlâ’nın verdiği sure ile [Kur’ân-ı Kerim’den dilediği herhangi bir sure] 10 rekat namaz kılarsa, muhakkak ki günah derdine karşı dermanı tam olarak bulmuştur.’

10 rekat namazın kılınış şekli; Her rekatta Fatiha-i Şerife’den sonra zamm-ı sure olarak okuyacağı Kur’ân-ı Kerim’den okunan surelerin haricinde diğer detaylar yatsı ve ikindi namazlarının son sünneti gibi kılınır. 2 rekatta bir selam verilerek 10 rekata tamamlanır. Namaza, ‘Yâ Rabbi, niyet ettim Senin Rızâ-yı Şerîf’in için namaza, Allâhu Ekber’ şeklinde niyet edilir.

RAMAZAN AYINDA YAPILAN İBADETLERE VERİLEN MÜKAFAT

Sûre-i Kadir’de bildirildiği üzere, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesini içerisinde bulundurması ve Kur’ân-ı Kerîm’in bu ayda indirilmeye başlanması gibi daha birçok hikmete mebnî ‘On bir Ayın Sultanı’ olarak isimlendirilen Ramazan-ı Şerif ayı, senenin en önemli ayıdır. Müminlerin bu ayda yapacağı nafile ibadetler ve sadakalar, diğer zamanlarda yapılacak farz ibadetler gibidir. Bu mübârek ayda yapılan farzlar ise, diğer zamanlarda yapılan yetmiş farza bedeldir.

Ramazan-ı Şerif ayını bol bol Kur’ân-ı Kerim okuyarak, oruç, namaz ve zikirler ile geçirebilen kimseye Allâhu Teâlâ bütün bir sene boyunca bu tür ibadetler yapabilmeyi nasip eder. Bu aya manen hürmetsizlikte bulunan, günahlarında ısrarcı olan kimselerin de, bütün senesinin o şekilde geçmesinden korkulur.

RAMAZAN’IN 11. GECESİ KILINAN TERAVİH NAMAZININ ECRİ

Ramazan ayının on ikinci gecesinde teravih namazını kılan kimse, Sırat Köprüsü’nü yıldırım gibi geçer. [Dürretü’l-Vâ’izîn]

Sırat Köprüsü: Kıyâmet gününde Cehennem’in üzerinde kurulu olacak köprünün adıdır. Tüm insanlar bu köprü üzerinden geçecek fakat herkes ameli derecesine göre kolaylık veya zorlukla karşılaşacaktır. Kimi hiç farkında bile olmadan bir anlık bir sürede geçerken kimi de dizleri ve yüz üstü sürünerek ve cehennemim alevlerinden yalpalayark geçecektir. Eğer bu sıkıntılar da günahının cezasına tekabül etmiyorsa cehennem ateşine düşüp; imanı varsa günahının cezası bitinceye dek cehhennem azabını tadacaktır. Bu sıkıntıları görmeden, Allâh’ın (c.c.) rahmetine nail olarak günahının affedilmesi ve âhiret merhalalerini hiçbir sıkıntı çekmeden kolaylıkla atlatabilenler arasında Cennet-i A’lâ’nın yüce mertebelerine erişmek için, günahlarından hicâb duyarak bol bol tevbe-i istiğfara devam etmelidir.

TERAVİH NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?

Teravih namazı kılmak Sünnet-i Mü’ekkededir. Yani, Peygamberimiz (s.a.v.)’in Ramazan ayı boyunca devam ettiği ve nadiren terk ettiği bir sünnet olma özelliğini taşır.

Sünnet-i Mü’ekkede, vacibe yakın bir şekilde kuvvetli olan sünnet demektir.

Teravih namazının ecir ve mükafatı, kişinin ihlas derecesine göre Allâhu Teâlânın dilediği kadar katlanır. Cenâb-ı Hakk’ın rahmet ve mağfireti sonsuz olup, Rızasına nail olan kullarına dünya ve ahirette bahşedeceği lütuflarının da hududu yoktur.

İHLÂS NEDİR?

Hadîs-i şerif: Allâhu Teâlâ, sizin suret, şekil ve dış görünüşlerinize değil, kalblerinize va kalbî temâyüllernize bakar. (Müslim, Birr, 33)

İhlas kelimesinin anlamı; arıtma, saflaştırma, ayırma, katışığını gidermek.

İbadette İhlas kelimesinin anlamı; ferdin, ibadet ve taatinde Cenab-ı Hakk’ın emir ve ihsanlarının dışında her şeye karşı kapanması, hâlisan, katıksız bir niyetle yalnızca Allah için yapması halidir.

Ramazan ayında teravih namazı kılmak, orucun değil Ramazan-ı Şerif ayının sünnetidir. Yani herhangi bir nedenle oruç tutamayan kimseler de, teravih namazı kılabilir.

Çok hasta ve yorgun olanlar, teravih namazını 20 rekat olarak kılamasa bile ecrinden mahrum kalmamak için 6-8 rekat kadar veya ayakta durmaya gücü yetmiyorsa oturarak da eda edebilir.

Teravih namazı hakkında Hadis-i Şerif;

Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi ve Sellem buyurur ki; ‘Kim ki Ramazan’ın faziletine inanarak ve sevabını Allah’tan bekleyerek terâvih namazını eda ederse, geçmiş günahları affolunur.’ [Buhârî, Îmân  37 ; Müslim, Müsâfirîn 173, 174.]

Editör: TE Bilisim