Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Ayasofya’nın camiye çevrilmesinin Yunanistan başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinde doğurduğu şok devam ediyor. Avrupa Birliği ülkeleri dışişleri bakanları, koronavirüs nedeniyle telekonferans şeklinde yapılan toplantıların ardından 4 ay aradan sonra ilk kez bir araya geldi. Burada gündem Türkiye’ydi.

YAPTIRIM İSTEDİLER

Ayasofya konusu ayrı bir başlık olarak değil, “Türkiye’nin AB üyesi ülkeler Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) üzerindeki egemenlik hakkı ihlalleri ve provokasyonları” maddesine eklenerek tartışıldı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, AB ülkelerinden Türkiye karşısında “Güçlü bir yaptırım listesi” istedi. Türkiye’nin dünya kültür mirası Ayasofya’yı camiye çevirmesinin bir bedeli olacağını “çağdaş dünyanın Türkiye’ye en sert cevabı vermesinin mecburiyet olacağını” vurguladı.

ALMANYA’YA DUYARSIZLIK TEPKİSİ

Yunan kaynaklar Ankara’ya sert yaptırımlar isteyen ülkelerin başını Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Fransa’nın çektiğini, Avusturya’nın da bu çizgide olduğunu vurgularken, Almanya’nın aynı düşünceyi paylaşmadığı ve Türkiye ile tamamen karşı karşıya gelmek istemediğinin altını çizdiler. Nitekim Almanya Hükümet Sözcülüğü, Ayasofya’nın camiye çevrilmesi kararıyla ilgili yaptığı açıklamada sert çıkmamış, “Ayasofya’nın herkes tarafından erişilebilir olmaya devam etmesi önemli” demekle yetinmiş bu durum Yunanistan kanadında öfkeye neden olmuştu.

Çavuşoğlu şok etti

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ile imzalanan Deniz Sınırları Yetki Alanı Mutabakatı çerçevesinde Girit’in güneyinde sondaj çalışmalarına yakın zamanda başlanacağını duyururuken; İtalyan, Fransız ve Amerikan enerji şirketleriyle işbirliğine gidileceğini de açıkladı. Bu karar, bölgenin kendi münhasır ekonomik alanı içinde bulunduğunu iddia eden Yunanistan’da şok ve öfke doğurdu. “Türkler yasadışı sondaja uluslararası tanınırlık getirecekler” görüşü öne çıktı.

2018 PROTESTOLARI AKILLARDA

Meselenin siyasi gündemin merkezine oturduğu Yunanistan’da ise çarpıcı bir iddia ortaya atıldı. Washington muhabiri Michalis İgnatiu’nun sahibi olduğu Hellas Journal haber sitesinde yayınlanan bir yazıda, Türkiye’nin bu kararına Yunanistan’ın verdiği tepkinin cılızlığına dikkat çekilirken, “Yunan siyasi aklı içinde görünmez bir elin devreye girerek tepkilerin düşük seviyede kalmasını sağladığı bir gerçek. Yunan siyasetinin bu karara hazırlanarak ilk andan itibaren eylem planı uygulaması gerekiyordu. Bunun yerine kuru demeçlere başvuruldu” dendi. “Görünmez el” konulu yazı dikkat çekerken, 2018 yılında Kuzey Makedonya isim sorunu için yüzbinlerce kişinin Atina’nın kalbi Syntagma Meydanı’nda yaptığı gösteriler akıllara geldi. Ayasofya’nın Yunan Ortodokslar için önemi düşünüldüğünde, halen toplu bir gösteri düzenlenmemiş olması akıllarda soru işareti doğuruyor.

Editör: TE Bilisim