Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Katil Vuçiç’i bu davranıştan alkışladığını diyen Damon Wilson, “Cumhurbaşkanı Vuçi’nin Sırbistan’ı bu sürece ve müzakerelere hazırlamadaki girşimini alkışlıyorum. Hem Kosova hem de Sırbistan’da halkın dürüst bir bilgilendirmeye gerekenden daha fazlası ihtiyacı var, zira zor kararlar ve tavizler gerekli olacak.” dedi. Wilson, insanları geleceğe odaklamak için siyasi cesaret ve liderliğe ihtiyaç olduğunu ifade eden Wilson, “Bundan çok etkilendim ve umarım bu, halkı bazı kararlar için hazırlama sürecinin sadece bir parçası. Beş, 10, 20, 30 yıl boyunca devletleri için ne olacağını ve ne anlama geleceğini görebilen bir devlet adamı. Şu anda olan budur, halkı bunun bu devletler için gerçekten iyi olduğunu fark etmeye hazırlar.” sözlerini dile getirdi.

ANLAŞMA ENGELLERİ KALDIRMASI LAZIM

Başbakan, Kosova ile Sırbistan arasındaki anlaşmanın net olması ve Sırbistan’ın Avrupa Birliği ve Kosova’nın bir parçası olması için uluslararası örgütlere katılma engellerini kaldırması gerektiğini vurguladı.

Wilson, “Bahsettiğimiz şey, bölgedeki sınırların daha az önemli olması ve bence bu anlaşma bunu hızlandırabilir, ancak her iki tarafın da bu konuda hemfikir olması gerekiyor ve dikte etmeyeceğiz bunun gibi bir şey olmalı. Atlantik Konseyi tüm bunları izliyor ve denetliyor, ancak ne ABD ne de Avrupa Birliği hiçbir şeyi dikte etmeyecek.” şeklinde konuştu.

16 TEMMUZ’DA DİYALOG YENİDEN BAŞLADI

29 Temmuz’da Atlantik Konseyi, Batı Balkan ülkeleriyle sanal bir zirve gerçekleştirdi. Zirvede, altı Batı Balkan ülkesinin liderleri bölgedeki mal, hizmet, sermaye ve insanların serbest dolaşımını hızlandırma konusunda anlaştılar.

İktisadi büyümeyi engelleyen engelleri ortadan kaldırma sözü verdiler ve özellikle de koronavirüs pandeminde bu ülkelerin ekonomilerinin sorunlarıyla karşı karşıya kaldıklarında, bölgeye doğrudan yabancı yatırım çekmek için bir plan yapmaya karar verdiler. Ayrıca, 20 aylık bir aradan sonra Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog 16 Temmuz’da yeniden başladı. Avrupa Birliği’nin arabuluculuğu ile Brüksel’de Kosova Başbakanı Avdullah Hoti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ile kayıp kişiler ve ekonomik meseleler hakkında görüştü. Ancak diyaloğun yeniden başlaması için Kosova uluslararası örgütlere olmaktan vazgeçmesi gerekiyordu. Kosovalı darbeciler ise koltukta tekrar oturabilmeleri için kendi ülkesine zarar vermeye hazır olduklarını belirtti.

Editör: TE Bilisim