Diriliş Postası Muhabiri Ebubekir Doğan/NewYork

ABD’nin Minnesota eyaletinde başlayıp kısa sürede Dünya’nın eski sömürgeci ülkelerine yayılan polis şiddetine karşı eylemler en çok ABD başkanı Donald Trump’ı etkilemişe benziyor. Protestonun başladığı ilk günlerden bu yana protestolar en çok Beyaz Saray çevresinde yoğunlaşmıştı.

FOTOĞRAF MERAKI

Protestoların şiddeti gizi servisi korkutmuş olacak ki 29 Mayıs Cuma günü Donald Trump sığınağa kaçırılmıştı. Bunun rövanşını almak isteyen Beyaz Saray çevresi Trump’ın Beyaz Saray’ın karşısındaki kilisede fotoğraf çekilmesine karar verdiler. Bu fotoğrafın çekilmesi için alanın temizlenmesi gerekiyordu ve bu görevi gizli servis ve polis plastik mermi ve göz yaşartıcı bomba kullanarak yaptı. Bu zor kullanma hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar arasında tepkiye neden oldu. ABD’nin en belirgin yasalarından biri ifade hürriyetini garanti altına anayasanın birinci maddesidir. Protestolarla ifade hürriyetlerini eyleme döken protestocuların bu haklarının ellerinden polis zoruyla alınması anayasanın ihlali tartışmalarını da beraberinde getirdi.

ESKİ CUMHURİYETÇİLERDEN TRUMP’A ELEŞTİRİ

Eski başkanlardan Bill Clinton, G. W Bush ve Barack Obama bu eylemi kınayan açıklamalarda bulundular. Eski savunma Bakanı ColinPowell bu eylemi kınayarak Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinde oyunu Demokrat Parti’nin adayı Joe Biden’dan yana kullanacağını açıkladı. Cumhuriyetçilerin ağır toplarından MittRomney ise protestolara bizzat katılarak ifade hürriyetinden dem vurdu. Donald Trump belki de en büyük eleştiriyi eski çalışma arkadaşlarından aldı. Donald Trump yönetiminde Savunma bakanlığı yapan ve istifa eden James Mattis bu isimlerin başında geliyor. 4 Yıldızlı bir general olan ve bir çok başkanla çalışma fırsatı elde etmiş olan Mattis yaptığı açıklamada ‘’Donald Trump hayatımda çalıştığım başkanların en kötüsü. Anayasaya sadakati olmayan ve Amerikan halkını birleştirmek yerine bölen başkan. Hepimiz bu duruma karşı koymalıyız’’ dedi. Seçildiği günden beridir eleştirilerin hedefi haline gelen Trump, kendilerini sevmeyen kalabalık bir kesime her gün bir başka koz vermekten kaçınmıyor. Zaman zaman yapılan anketlerde bu durum gözden kaçmıyor.

En kutuplaştırıcı başkan

ABD’nin Washington eyaletinde bağımsız bir kuruluş olan Brooking enstitüsü, 300 politikacı ve akademisyenden oluşan bir kurulla çalışma yaptı. Bu çalışma ABD tarihinde başkanlık yapmış 30 başkanın kutuplaştırıcı özelliklerine göre sıralama yapmayı içeriyor. Bu listeye on beş başkan eklenmemiş; çünkü bu üç yüz politikacı ve siyasetçi bu on beş başkanı kutuplaştırıcı olmadığını daha önceki çalışmalarında yayımlamışlar. Jimmy Carter bu listeye en son sıradan girerken, Aids problemine çare bulamayan Ronald Reagan listede yirmi ikinci sırada yer bulmuş. ABD tarihinde dört dönem başkanlık yapan tek başkan olan Franklin D. Roosevelt kendisine bu listede yirmi birinci sırada yer bulmuş. Başkanlığı döneminde karıştığı skandallarla gündeme gelen ve kongre tarafından azledilse de Senato tarafından azli onaylanmayan Bill Clinton bu listede kendisine on dokuzuncu sırada yer bulmuş. Başkanlığı döneminde ABD tarihinin en büyük terör saldırısına hedef olan ve daha sonrasında Irak’a ve Afganistan’da ABD’yi çıkmaza sokan G.W Bush listede kendisine on ikinci sırada yer bulmuş. Watergate skandalına imza atan Başkan Richard Nixon kendisine on ikinci sırada yer bulmuş. ABD’nin ilk siyahi başkanı olma özelliği olan Barack Obama kendisine on birinci sırada yer bulmuş. Seçildiği günden beridir bütün eleştirilerin hedefi olan Donald Trump ise bu listede birinci sırada yer alarak Amerika tarihinin en kutuplaştırıcı başkanı olarak tarihe geçmiş oldu. Daha önce yaptığımız haberde ABD’de iç savaşı başlatan James Buchanan ABD tarihinin en kötü başkanı ve Donald Trump onu geçebilir demiştik. ABD’nin en kutuplaştırıcı başkanlar listesinde James Buchanan ikinci olurken Donald Trump onu geçerek birinci olmuş oldu.

DONALD TRUMP DÜŞÜŞTE

Donald Trump seçildiği zaman en büyük desteği muhafazakâr Hristiyanlar olan evangelistlerden almıştı. Protestolar öncesinde evangelistler arasında Trump’ı destekleyenlerin oranı %82 iken, son yapılan anketlerde Trump’ın bu grup içindeki destek oranı %62’lere düşmüş durumda. Bu aslında başlı başına Trump için alarm zillerinin çaldığına işaret. CNN’in yaptırdığı ankete göre Trump’ın başkanlığını onaylayanların oranı %38 iken, onaylamayanların %57 olarak çıkmış. Bu Donald Trump’ın Ocak 2019’dan beri aldığı en düşük oran. CNN’nin yaptığı yoruma göre ilk dönemlerinde bu kadar aşağı düşen Jimmy Carter ve George H. W Bush ikinci dönemde seçilemeyerek başkanlık yarışını kaybettiler. Ankette ayrıca Trump’ın protestoları nasıl ele alındığı ile ilgili sorulan soruya katılımcıların %65’i Trump’ın protestolara karşı takındığı tavrın yardımcı olmaktan ziyade yıpratıcı olduğunu beyan etmiş.

Editör: TE Bilisim