Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Avrupa Birliği sona doğru yaklaşıyor. Koronavirüsün getirdiği kargaşa ortamı, Birlik’in yapıtaşları olan açık sınırlar ve dayanışma politikasını askıya aldırdı. Dayanışmayı rafa kaldıran AB ülkeleri, birbirlerinin Çin’den sipariş ettiği maskelerin üzerine çökme yarışına girdi. Almanya ve İtalya’nın Yunanistan’ın sipariş ettiği sağlık malzemelerine el koyması, Çekya’nın da aynısını İtalya’ya yapması gibi gelişmeler artık günlük bir hal aldı.

SÜTUNLAR SALLANIYOR

İşte böyle bir ortamda AB liderlerine seslenen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birlik’in sütunlarının sallantıda olduğunu, bu krizden b   aşarısızlıkla çıkılması durumunda AB’nin geleceğinin olmayabileceğini dile getirdi.

Macron “Schengen’in (serbest dolaşım) ölmesi demek, Birlik’in temel değerinin ortadan kalkması anlamına gelir” diye konuştu.

Macron’un bu ifadeleri kullandıktan sona Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirmesi dikkat çekti.

İki liderin virüsle ilgili koordinasyon içinde kalma ve sağlık malzemeleri alanında işbirliği konularını ele aldıkları kaydedildi. Burada dikkat çeken nokta, Rusya 18 Mart 2014’te Ukrayna’nın Kırım Özerk Cumhuriyeti’ni ve Sivastopol şehrini yasadışı bir şekilde ilhak edince ABD ve AB tarafından ekonomik yaptırıma maruz kalmıştı.

SÖYLEDİKLERİNİ BİR ANLAMDA DOĞRULADI

6 yıldır Rusya’ya silah satışı yapmıyor, Rusya’nın petrol ve doğalgaz sektörlerinde kullanılan bazı teknolojileri AB ülkelerinden alması kısıtlanıyor. Rus bankaları Avrupa’da finans sektöründen dışlanıyor. Ticaret ve yatırımlara yönelik de pek çok yaptırım var.

İşte Macron, AB’nin böylesine kötü ilişkiler içinde bulunduğu Rusya ile Fransa lideri olarak görüşerek işbirliği için diyalog kurdu. AB’nin Almanya’dan sonra en güçlü ülkesi kimliğiyle bizzat AB tarafından dışlanan bir ülkeyle temas kurması, AB normlarının ne derece sallantıda olduğunun bir ispatı gibi.

GASP KÜLTÜRÜ CANLANDI

Birçok ülkede koronavirüs hastaları için yeterli solunum cihazı, sağlık personelini koruyacak ekipman bulmakta sıkıntı yaşanıyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte maskeler ülkeler için ulusal güvenlik sorunu halini alınca, gizli servisler ve ordular da olaya dahil oldu.

ABD, Almanya, İsrail, İtalya, Yunanistan, Tunus ve Kenya’dan gizli servislerin adının karıştığı maske operasyonları haberleri gelmeye başladı. Almanya ve İtalya, Yunanistan’ın tıbbi malzemelerine el koyarken, Çekya, Çin’in İtalya’ya göndermek istediği ve ülkede bir depoda bulunan maske ve solunum cihazlarının ülkeden çıkmasına izin vermedi.

Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el Museylini, Avrupa ülkelerinin tıbbi ekipmanları çaldığını açıkladı. Museylini, ülkesine tıbbi alkol taşıyan bir gemiye İtalya tarafından el konulduğunu açıkladı.

Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah/Atina

Editör: TE Bilisim