Türkiye’nin Akdeniz’de emperyalist dayatmaya rağmen hakkını korumaya çalışması tepki çekiyor. Doğu sınırında işgalci Ermenistan’ın Karabağ üzerinden yürüttüğü algı operasyonlarına karşı Azerbaycan’a açık destek açıklayan Türkiye, “Huzur bozucu” ilan edildi. Fransa’nın eski cumhurbaşkanlarından François Hollande, başkent Paris yakınlarında Ermeni toplumuna yaptığı konuşmada, Ankara’nın Azerbaycan Ordusu’na destek vermesinden dolayı Türkiye’nin NATO’daki varlığının “sorgulanması” gerektiğini savundu.

SIRA BALKANLAR’DA

Türkiye’nin Akdeniz, Suriye ve Libya’daki varlığını eleştiren Hollande, şunları söyledi: “Bir tehdit anında otomatik bir dayanışma üzerine kurulmuş bir pakt olan NATO, nasıl kendisine üye bir ülkenin yani Türkiye’nin, diğer bir NATO üyesini yani Yunanistan’ı Akdeniz’de tehdit etmesini kabul edebilir? NATO, nasıl kendisine üye bir ülkenin yani Türkiye’nin, Suriye’nin bir bölümünü işgalini ve müttefikimiz Kürt noktalarına saldırmasını kabul edebilir? NATO Türkiye’nin Libya’da bulunmasına ve oradaki kaosu körüklemesini nasıl tolere edebilir? Kurumun tüm kurallarına ters düşmesine rağmen, NATO Türkiye’nin Rusya’dan misil satın almasını nasıl haklı kılabilir? NATO bugün Türkiye’nin Kafkaslar’daki bir savaşta taraf olmasına nasıl izin verebilir?” “Türkiye’nin müdahaleleri ne zamana kadar devam edecek?” diye soran François Hollande, “Bugün Ermenistan, Dağlık Karabağ, ama yarın eğer hiçbir şey yapmazsak belki de Balkanlar” dedi.

İsrail Türkiye’yi suçladı

İsrail’in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile ilişkilerini normalleştirmesi çerçevesinde Pazar günü Körfez ülkelerinden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Benny Gantz, Türkiye ve İran’ı “bölgeyi istikrarsızlaştırmakla ve barış çabalarına karşı çalışmakla” suçladı. Reuters’ın haberine göre İsrailli bakan, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki, Libya’daki, Doğu Akdeniz’deki varlığını ve Hamas ile ilişkilerini eleştirdi, “Bunların tümü istikrarı bozuyor” diye konuştu. İsrailli Bakan Gantz, Zoom üzerinden yapılan toplantıda, “Türkiye sorunu kesinlikle çok karmaşık çünkü Türkiye NATO’nun bir parçası” ifadesini kullandı. Gantz, “Elimizdeki bütün seçeneklerle ve uluslararası baskı yoluyla ellerini doğrudan terörizmden çekmelerini sağlamalıyız” dedi.

MACRON TARAFSIZMIŞ!

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açık bir şekilde Ermenistan’ı desteklemesi bile Fransız faşistleri memnun etmedi. Fransa’da aralarında belediye başkanı, milletvekili ve senatörlerin de olduğu 173 kişi Macron hükümetine çağrıda bulunarak Dağlık Karabağ konusundaki “tarafsızlık” politikasından vazgeçme talebinde bulundu. Çağrıyı yapanlar Paris’in Azerbaycan’a karşı daha sert tutum sergilemesini istiyor.

NEREYE BAKSALAR TÜRK GÖRÜYORLAR!

Ermenistan Savunma Bakanlığı Basın Sekreteri Shushan Stepanyan’ın da aralarında bulunduğu resmi hesaplar, Azerbaycan lideri İlham Aliyev’in Yardımcısı Hikmet Hajiyev’in bir paylaşımındaki detaya dikkat çekmeye çalıştı. Söz konusu hesaplar, Gence’de yerle bir olmuş binanın yanında duranlardan birinin Türk özel kuvvetleri olduğunu ve Hacıyev’in bu fotoğrafı sildiğini ileri sürdü. Ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hajiyev dakikalar sonra bir paylaşım yaparak fotoğraftaki kişinin sivil savunma çalışanı olduğunu, Ermenistan’ın propaganda aygıtlarının gördüğü herkesi Türk sandığını yazdı.

SUUDİLER AMBARGO İÇİN BEKLİYOR

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye yatırım yapmayın çağrısı yapan Suudi Krallığı’nda boykot çağrılarına her gün bir yenisi ekleniyor. Ticaret Odaları Başkanı Ajlan al-Ajlan Türkiye’ye karşı yeni boykot çağrısı yaparken, gelen ilk bilgilere göre Suudi şirketlerine ‘Made in Turkey’ damgalı ürün almamaları telkin edilmeye başlandı. Al-Ajlan, attığı twitterda yaptığı paylaşımda, “Türk hükümetinin hükümetimize, ülkemize ve vatandaşlarımıza yönelik süregelen saldırgan tutumu nedeniyle Türkiye’ye dair, ithalat, yatırım ya da turizm olsun her şeye boykot uygulamak her Suudi tüccar ya da tüketicinin sorumluluğudur” dedi” ifadelerini kullandı. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in de ambargoya katılabileceği belirtiliyor.

Editör: TE Bilisim