Plastik mataryelleri doğaya salınması nedeniyle birçok zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasıyla beraber toprağın plastiği emme yeteneği olmadığı için çok uzun süre boyunca topraktak kalabilir. Zaman içerisinde topraktaki yaşayan canlılar tarafından bu plastik tüketmeye çalışır. Peki Plastik doğada kaç yılda yok olur? Doğaya en fazla zarar veren atıklar nelerdir? Detaylar haberimizde…

PLASTİK DOĞADA KAÇ YILDA YOK OLUR? DOĞAYA EN FAZLA ZARAR VEREN ATIKLAR NELERDİR?

Dünyanın en ucuz maddesi olması nedeniyle birçok üründe kullanılan plastik materyali, doğanın da başdüşmanıdır. Bildiği üzere doğaya en fazla zarar veren atıkların başında gelen plasik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.

Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir. Öncelikle toprağın plastiği emme yeteneği olmadığı için çok uzun süre boyunca toprakta kalan plastik, bünyesindeki zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Zaman içerisinde topraktaki canlılar ve çürütücüler tarafından bu plastik atıklar sindirilmeye çalışılır. Bu durumda topraktaki canlılar da aynı olumsuz etkilere maruz kalır, hayatlarını kaybeder ve bu toprak dengesinin, hatta su dengesinin bozulmasına kadar ulaşır.

Editör: TE Bilisim