ABD yönetimiyle görüşmeler kapsamında Washington’da bulunan Thaçi, Atlantic Council adlı düşünce kuruluşunda Kosova ve Sırbistan ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Thaçi açıklamasında, Belgrad ve Priştine arasında yapılması planlanan barış anlaşmasının bölgedeki tüm ülkelerin yararına olacağını söyledi.

“İNSANLAR ARTIK YORULDU”

İki ülkenin etik değerleri arasında sınırların kaldırılacağını anlatan Thaçi, “İnsanlar artık Sırbistan ve Kosova’nın kavga etmesinden yoruldu. Son gelişmeler barış anlaşmasının zamanının geldiğini gösteriyor” ifadelerini kullandı. Taçi, söz konusu barış anlaşmanın Kosova’nın Avrupa Birliği (AB) tarafından tanınması ve AB üyeliğine giden yolu da açacağını kaydetti. ABD’nin şu anda Kosova’yı desteklediğini vurgulayan Taçi, mevcut fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini aksi taktirde onlarca yıl kaybedeceklerini vurguladı.

İKİ ÜLKENİN İLİŞKİLERİ

Sırbistan’dan 17 Şubat 2008’de ayrılarak tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova, 116 ülke tarafından tanındı.

Sırbistan, hala kendi toprağı olarak gördüğü Kosova’yı bağımsız bir devlet olarak tanımasa da Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda sürdürülen diyalog süreci kapsamında Kosovalı yetkililerle masaya oturuyor.

Sırbistan ile Kosova arasında 19 Nisan 2013’te Brüksel’de AB ve uluslararası toplum tarafından “tarihi” olarak nitelendirilen “İki Ülke Arasında İlişkilerin Normalleştirilmesi Anlaşması” imzalanmıştı.

Editör: TE Bilisim