Saray ilçesinde inşa edilecek yeni sınır kapısıyla kentin ticaret hacminin bir milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor.

Doğu Anadolu’nun önemli illerinden Van’ın, İran’la bağlantısının sağlandığı Kapıköy Gümrük Kapısı’nda büyük bir değişim yaşanıyor. Tesiste 100 milyon liralık yatırım bütçesiyle başlatılan modernizasyon çalışmalarında sona gelindi.

ÜST DÜZEY GÜVENLİK

İki yıl önce temeli atılan ve kısa süre içinde açılması beklenen Kapıköy Gümrük Kapısı’nı kullanacak turistler ve uluslararası pazarda ticaret yapan iş insanları, son teknolojiyle donatılmış cihazlar sayesinde işlemlerini kolaylıkla gerçekleştirebilecek. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 63 bin metrekarelik alanda inşa edilen gümrük kapısında işlemlerin hızlı gerçekleştirilmesi ve kontrollerde etkinliğin artırılması için X-ray araç tarama sistemi, arama hangarı, kaçak eşya ambarı, yolcular için bagaj, X-ray ünitesi, yolcu salonu ve sosyal donatı alanları bulunacak.

SON TEKNOLOJİ SİSTEMLER

İran’la yaklaşık 300 kilometre sınır hattı bulunan Van’ın potansiyelinin değerlendirilmesi için adeta “umut kapısı” olan Kapıköy Gümrük Kapısı’nın tamamlanmasıyla kentin, bölgenin ticaret ve turizm merkezi haline gelmesi bekleniyor. Modern mimariyle yenilenen ve son teknolojik sistemlerle donatılan yeni gümrük kapısıyla İran’dan kente gelen turistlerin kapıda oluşturduğu olumsuz görüntülerin ortadan kaldırılması ve Van’ın 100 milyon dolarlık dış ticaret hacminin zamanla bir milyar doların üzerine çıkarılması hedefleniyor.

ÖTV VE KDV’SİZ AKARYAKIT

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, modernizasyon çalışmalarınının Van’ı bölgenin önemli çekim merkezi haline getirdiğini söyledi. Bu çalışmanın İran tarafında da heyecanla karşılandığını belirten Çiftçi, “Önümüzdeki günlerde açacağız ve burayı ülkemizin batısındaki en büyük kapısı olan Kapıkule ile aynı yetkilerle donattık. Her türlü ithalat ve ihracat rejiminin yapılabileceği kapı haline getirdik. Sonrasında da ÖTV ve KDV’siz akaryakıt verilebilecek bir kapı statüsü kazandırdık.

Editör: TE Bilisim