Corona virüsünü ortaya çıkaran hayvan olarak pangolin dedikodusu yayılmaya başlandı. Korona virüsü hızla yayılmaya ve can almaya devam ederken, Çin’in Wuhan kentinden 20’den fazla ülkeye yayılan hastalıkla ilgili bugüne dek edinilen bilgiler ve tedavi konusunda yapılan çalışmalar henüz yetersiz kalıyor. Çin’de bugün itibariyle hastalıktan ölenlerin sayısının da 700’e yaklaştığı bildiriliyor. İlk olarak yarasa çorbasından bulaştığı iddiaları konuşulurken aslında hastalığın kaynağının bu olmadığı, corona virüsünün pangolin isimli hayvandan bulaştığı ileri sürüldü. Peki Dünyanın korktuğu Corona virüsü (koronavirüs) pangolin isimli hayvandan mı bulaştı? Pangolin nedir, nerede yaşar? Pangolinlerle ilgili merak edilen bilgiler haberimizde.

Corona virüsünü ortaya çıkaran hayvan pangolin mi? 

Daha önce corona virüsünün Çinlilerin tükettiği yarasa çorbasından bulaştığı iddia edilmişti. Ancak bu iddianın asılsız olduğu, koronavirüsün yasa dışı bir şekilde ticareti yapılan ‘pangolin’ adlı hayvandan bulaşmış olabileceği öne sürüldü. Ancak bu konuda henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Çin’deki yetkililerin söylediğine göre de virüsün bu hayvandan bulaşmış olması bir ihtimal olsa da henüz kesinleşmiş bir durum yok.

Çin’in Vuhan şehrinde ortaya çıktığı günden beri binlerce kişide saptanan ve yüzlerce kişinin ölümüne neden olan salgının kaynağı araştırılmaya devam ediliyor.

Güney Çin Ziraat Üniversitesi’nde yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre, pangolinin potansiyel corona virüsü taşıyıcısı olabileceği duyuruldu.

Pangolin nasıl bir hayvan? Pangolin nedir, nerede yaşar?

Dünya genelinde, yasa dışı yollarla avlanan pangolinler, pullarının tedavi edici özelliği olduğuna inanılan Asya’ya yine yasa dışı yollarla getiriliyor.

Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN), 2000-2016 yılları arasında yaklaşık 1 milyon pangolinin uluslararası düzeyde kaçakçılığının yapıldığını tespit etmişti.

Kaçakçılığı en çok yapılan vahşi memeli olarak da kayıtlara geçen pangolinler, IUCN’nin nesli tehdit altındaki türler listesinde yer alıyor.

PANGOLİN NEDİR?

Pangolinler (pullu karıncayiyen), Pholidota takımından bir memeli türüdür. uzunlukları 38 ila 59 santimetre, kütleleri ise 3,6 ila 33 kg arasında değişmektedir.

Gagalı memelilerin, memeliler içerisindeki türü olarak gösterilen Pangolinlerin yarısı Afrika’da yarısı da Asya’da olan 8 türü bulunuyor. Gerçek pullarla kaplı yaşayan tek memeli olarak yaşamını sürdürüyor. Pangolinlerin pulları, insan cildi ve tırnağını da oluşturan keratin proteininden oluşuyor. Pullarının arka kenarları ise jilet kadar keskindir

Pangolinlerin, tünel kazmak ve karınca yemek için eşelemekte kullandığı çok keskin pençeleri vardır. Korktuklarında arka bezlerinden kokarcanınkine benzer kötü kokulu, bir asit salgılarlar. Her ne kadar kedilere karınca yiyenlerden daha yakın akraba olsalar da evde beslenmeyecek bir yapıya sahipler.

Editör: TE Bilisim