Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş /Ankara

Genelgeyle il, ilçe ve beldelerdeki mahalle ve semtlerde pazar yeri kuralları yeniden düzenlendi. Vatandaş sağlığını öncelikli tutan İçişleri Bakanlığı’nın Valiliklere gönderdiği genelgeye göre, vatandaşların sebze, meyve, tahıl, bakliyat, temizlik malzemesi gibi temel gıda/temizlik maddelerinin karşılandığı pazar yerlerinde giyim, oyuncak gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışı yapılamayacak.

Vatandaşın‘sosyete pazarı’ olarak adlandırdığı yerler olmak üzere sergi ve tezgâhlarda giyim, oyuncak, süs eşyası, çanta gibi zaruri olmayan ihtiyaç maddelerinin satışının gerçekleştirildiği Pazar faaliyetleri durduruldu. 81 il valiliği ve kaymakamlıklar belediyeler ile iş birliği içinde Kovid-19 salgınının bulaşma hızını engellemek amacıyla vatandaşların erişimini zorlaştırmadan pazar yerlerine ve günlerine ilişkin alternatif tedbirler alabilecek.

HİJYEN DENETİMİ YAPILACAK

İl, ilçe ve beldelerde bulunan mahalle ve semt pazarlarında satılan ambalajsız yaş meyve ve sebzelerin satışında tüketicilerin temasının aksine pazarcı esnafın temizlik koşullarına dikkat edilerek poşetlenmesi sağlanacak.

Zabıta memurları hususun uygulanıp uygulanmadığını sürekli denetleyecek. Esnafın kişisel temizlik kurallarına uyması için koruyucu önlemler alınacak. Esnaf ve vatandaşlar için el dezenfektanı

bulundurulacak. Esnaf Odaları kişisel temizlik kurallarına uyum için devreye girecek. Pazar yerlerinde genel temizlik kapsamında çöp toplama, satış yerlerinin temizliği hususunda tedbir alınacak.

TEZGÂHLAR ARASINDA 3 METRE MESAFE OLACAK

İçişleri Bakanlığı, alınan tedbir kararlarına ilişkin valiler ve kaymakamlıklar tarafından il/ilçe belediyeleri ile iş birliği içinde ilgili tedbirlerin ivedilikle uygulanması, uygulamada aksaklığa meydan verilmemesi ve gerekli görüldüğünde kolluk marifetiyle denetlenmesini isterken genelgede, pazar yerlerinde satış yeri, tezgâh ve sergiler arasında 3 metre mesafe kuralı uygulanmasına karar verdi.

Pazar yerlerine cadde ve sokakların eklenmesi, yeni satış yerlerinin belirlenmesi ve gerek görüldüğünde geçici süreyle zaruri olmayan ihtiyaçlar maddelerinin satışı için parsel tahsisi gerçekleşebilecek.

Pazar/satış yerleri faaliyetlerini en geç 19.00’a kadar yürütebilecek. Buna yönelik tebligat pazarcı esnafına iletilecek.

Editör: TE Bilisim