Rebiulevvel ayının 12. gecesi Mevlid Kandili (Velâdet Kandili)’dir. Bu gecenin seher vaktinde Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa Sallallâhu Aleyhi ve Sellem dünyayı şereflendirmiştir. İslâm dünyasının büyük sevinç ve coşkuyla idrâk edip namaz dua ve ibadetlerle ihyâ ettiği bu gece 2020 yılında 28 Ekim Çarşamba’yı 29 Ekim Perşembeye bağlayan geceye rastlamaktadır. Müslümanlar, ‘Mevlid Kandili namazı, Mevlid Kandili’nde çekilecek zikirler ve kandil gecesi kılınacak namazlar nelerdir’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır. Peki, Mevlid Kandili’nde çekilecek zikirler listesi! Kandil gecesi kılınacak namazlar nelerdir, kaç rekat namaz kılınır? Bilgiler haber metninde…

Mevlid Kandili’nde çekilecek zikirler listesi! Kandil gecesi kılınacak namazlar nelerdir, kaç rekat namaz kılınır?

Mevlid (Velâdet) kelime anlamı olarak ‘doğum zamanı, mekanı ve doğum’ anlamlarını ifade eder. Mevlid Kandili (Velâdet Kandili) ise Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v.)’in dünyayı şereflendirdiği gecedir. Peygamberimiz aleyhissalâtü ve’s-selâm, Rebiulevvel ayının 12. gecesi (11’ini 12’sine bağlayan gece) sabah seher vakti dünyaya gelmiştir. Bu mübârek gece İslâm âleminde namaz, dua, Kuran-ı Kerim tilaveti ve zikirler ile ihya edilmektedir.

Bu gecede öncelikle ‘Allâhu Te’âlâ’nın rızası için’ bir Tesbih Namazı kılınmalıdır. Tesbih Namazını kılabilmek için tesbih duasını ezbere bilmek gerekmektedir.

Tesbih namazında okunan Tesbih duası;

Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi ve-lâ-ilâhe ilallâhu vallâhu ekber, ve-lâ-havle ve-lâ-kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azıym

Tesbih namazına ‘Yâ Rabbi, niyet ettim Senin rızâ-yı şerîfin için Tesbih Namazı kılmaya’ diyerek niyet edilir.

Birinci rekat;

Sünhâneke duasından sonra 15 kere Tesbih duası okunur. Ardından Euzü besmele çekilerek Fatiha-i şerife ve bir zamm-ı sure okunup tekrar 10 kere Tesbih duası okunur.

Rukuda 3 kere ‘Sübhâne Rabbiye’l-Azıym’ dedikten sonra 10 kere tesbih duası okunur.

Rukudan kalkarken ‘semiallâhu li-men hamideh’ ve kavmede (rükudan sonraki dik duruş) ‘Rabbenâ leke’l-hamd’ dedikten sonra ayakta iken 10 kere tesbih duası okunur.

Allâhu Ekber diyerek secdeye varılıp üç kez secdede ‘Sünhâne Rabbiye’l-A’lâ’ dedikten sonra 10 kere tesbih duası okunur. Allâhu Ekber diyerek secdeden kalkıp celsede (iki secde arasındaki oturuş) 10 kere tesbih duası okunarak ‘Allâhu Ekber’ deyip yeniden secdeye varılır. Secdede aynen 3 kez ‘Sübhyâne Rabbiye’l-A’lâ’ dedikten sonra 10 kere tesbih duası okunur.

İlk rekat bu şekilde tamamlanmış olup her rekatta 75 defa Tesbih okunmuş olur.

İkinci rekat;

Allâhu Ekber diyerek secdeden kalkıldıktan sonra kıyamda 15 kere tesbih duası okunur. Euzü besmele ile Fatiha-i Şerife ve bir zamm-ı sure okunduktan sonra tekrar 10 tesbih duası okunur ve Allâhu Ekber diyerek rukûa varılır. Ruku tesbihinden sonra 10 kez, rukudan kalkınca 10 kez, 1. sedede 10, iki secde arasında 10 ve 2. secdede de 10 kere Tesbih duası okunur. İkinci secdeden sonra ayağa kalkılmayıp 1. Tahıyyat için oturulur ve Ettahıyyâtü, salli-bârik duaları okunarak Allâhu Ekber denilip 3. rekata kalkılır.

Üçüncü rekat ve Dördüncü rekat da aynen 1 ve 2’de olduğu gibi kılınır. Toplam 300 adet tesbih duası okunmuş olur.

Mevlid Kandili’nde çekilecek zikirler

Bu gecede günahların afv ü mağfireti için bol bol istiğfâr-ı şerif (Estağfirullâhel’-Azıym ve etûbü ileyk) çekilip tevbe etmelidir.

Rasûlullâh (s.a.v.) Efendimize çokça salevât-ı şerîfeler okunmalıdır.

Kur’ân-ı Kerim okumalı, nafile ve kaza namazları kılınmalıdır.

Dargınlar barışmalı, birbirinden helallik alınmaldır.

Fakirlere, muhtaçlara, ilim ve ibadet meclislerine sadakalar verilmeli, ana babanın duası alınmalı, vefat etmişler ise sevabı onlara ve tüm müminlere olmak üzere sadaka, dua ve zikirler yapılmalı, bol bol Kur’an-ı Kerim okunmalıdır.

Mevlid Kandili’nde oruç

Gündüzünde oruçlu olmak: Resulullah Efendimiz (s.a.v) doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor. Peygamberimiz (s.a.v) oruç tuttuğuna göre, şükredenler olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta sevaptır vardır ve bugün oruç tutmak müstehabdır.

Allah Resulu’na pazartesi günü oruç tutmanın fazileti sorulduğu zaman O da şöyle buyururdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür.” (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadis-i şeriften yola çıkan İslam alimleri Resulullah Efendimiz’in (s.a.v) doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını ifade etmişlerdir.

Bazı İslam uleması da bugünü bayram vesilesi kılmış ve bayram da nasıl oruç tutmuyorsak bugünü de hayır hasenatta bulunarak geçirmemizin daha efdal olduğu kanaatindedir.

Editör: TE Bilisim