Diriliş Postası Muhabiri İbrahim Seçkin Talaş/Ankara

Eğitimci Burçak Özel, yeni tip koronavirüs Kovid-19 salgını sebebiyle okulların tatil edilmesinin ardından başlayan uzaktan eğitime ilişkin öğrencilere ve ailelere tavsiyelerde bulundu. Özel, salgın döneminin zor bir süreç olduğunu belirterek, “Çocuklara bu süreç anlatılırken gerçekçi olunmalıdır. Panikten uzak dil kullanılmalıdır. İleride çocuklar için bir tramvaya sebep olabilir” dedi.

Sosyal medyanın bilgilendirici özelliğinin yanı sıra bilgi kirliğini de barındırmasının ilkokul ve ortaokul yaşındaki çocuklar için dikkat edilmesi gereken bir yer olduğunu dikkati çeken Eğitimci Burçak Özel, çocukların izlediği video, okuduğu yorumlardan etkilenebileceğini belirterek, ailelerin çocuklarını denetimi altını alması gerektiğini söyledi.

Eğitimci Özel, salgın döneminde çocukların güncel gelişmelerden uzak tutulması gerektiğini belirterek, “Çocukların dikkatini bu süre zarfında oyun, etkinlik ve derslerine yönlendirmek gerekiyor. Çocuklar bu tür durumları çabuk somutlaştıramıyor. Çocuklarının yanında konuşurken dikkat etmeleri gerekiyor” diye konuştu.

“AİLE DENETİM ALTINDA TUTMALIDIR”

Öğrencilerin uzaktan eğitim sürecinde sınav olmayacak ve not alamayacak olmalarının devam sorunu oluşturabileceğine değinen Özel, ailelerin eğitim esnasında devamı sağlamakla mükellef olduğunu sözlerine ekledi. Eğitimci Burçak Özel, “Çocukların uzaktan eğitimle not almayacak olmaları örgün eğitimin yerine geçmediği ve telafi dersleri yapılacağı için zaten sınavlardan muaf olacaklar. Devamlılık zorunlu olmasa da eğitim ve öğretim sürecinden kopmamaları için ailelerin denetiminde eğitime devam etmeleri çok önemlidir. Aileler, çocuklara ilkokul, ortaokul ve lise düzeyine göre işte MEB’in yayınlamış olduğu ders çizelgesine program hazırlamalıdır” şeklinde konuştu.

“AİLE ÇOCUĞUNUN YANINDA OLMALIDIR”

Eğer evde birden fazla çocuk varsa hepsi için ayrı ayrı program hazırlanması gerektiğini hatırlatan Özel, saatleri aynı saate gelen dersler için imkân varsa birinin televizyon birinin ise internet üzerinden derse katılımlarının sağlanması gerektiğini kaydetti. Özel, “Yoksa da tekrar programları var. Burada önemli olan hangi dersin hangi saatte olacağıdır. Çünkü öğrenci ona göre kendisini ders kitaplarını ve materyalini de hazır tutar” dedi.

Eğitimci Burçak Özel, ailelerin yapması gerekenlere ilişkin, “20 dakikalık dersler esnasında ilkokul ve ortaokul öğrencilerinin yanında mutlaka anne ya da babanın bulunması gerekiyor. Herkesin ilk defa deneyimlediği bir süreci yaşıyoruz. Öğrenciler belki anlatılanlarla ilgili bir soru soracak. Fakat dinlemeye odaklı olduğu için not alamayabilir. Annesi çocuğunu gözlemleyip takıldığı yerlerde yardımcı olacak. Öğretmenler etkinlik kısmında soru soruyor. Hatta çocuğunun soruları cevaplaması için teşvik edebilir. O yüzden yapmaları gereken en önemli şey çocuklarının uzaktan eğitim sürecinde takibini sağlamaktır. Ailelerin de bu süreçte dikkati dağıtıcı durumlardan uzak durması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Okullar ne zaman açılacak?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesapları ve bakanlığın “meb.gov.tr” internet sitesi üzerinden ‘10 Soruda Uzaktan Eğitim’ başlıklı videoyla virüs salgını nedeniyle okullara ara verildiği dönemde Sağlık Bakanlığı ile koordineli bir şekilde sürecin takip edildiğini belirterek, okulların ne zaman açılacağına dair şu ifadeleri kullandı:

“Sağlık Bakanlığımız ile süreci hassasiyetle takip ediyoruz. Okullardaki eğitime ara verilmesi kararını virüsün dünyadaki yayılımı ve Bilim Kurulunun verileri doğrultusunda aldık. Okulların açılabilmesi için de yine Bilim Kurulunun verilerine ihtiyacımız var. Durum netleştiğinde alınacak kararları tüm halkımızla paylaşacağız”

ETKİN OKUMA İÇİN İNTERAKTİF

Uzaktan eğitim tabii ki örgün eğitimin yerini tutamayacağını ancak okullar açıldığında telafi eğitimlerinin yapılacağına değinen Özel, ailelerin bu süreçte çocuklarını kitap okumaya teşvik etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kitap okumanın çocukların okuduğunu anlayabilmeleri, günlük hayata odaklanabilmeleri önemli olduğunu belirten Özel, “Anne-Baba rol model olduğu için çocuklarına kitap okuması esnasında teşvik edebilirler. Kitap okurken karakterlerin ne yaptığına dair çocuklarıyla konuşurlarsa okuduğunu anlamaya yönelik, yorumlamaya teşvik edici bir şekilde bu süreyi geçirebilirler. Bu şekilde etkin okuma sağlanır. Ders dışı etkinlik yapılabilir. Yani günlük hayattan örnekler verilerek yapılabilir. Hatta beraber yemek yapılabilir. Bunların hepsi eğitim sürecine, öğrenme sürecine girer. Sadece okul ya da akademik başarı anlamında değil hayat başarısı için de desteklemek gerekiyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİM BİLİŞİM AĞI

Öğrencilerin bilgisayar ve cep telefonları ile internet üzerinden öğrenci şifrelerini girerek sisteme giriş yapabildiği uzaktan eğitim platformudur. Şifresi olmayanların ya da sisteme giriş yapamayanların Milli Eğitim Bakanlığı’nın(MEB) yardımıyla sisteme giriş yapabildiği platform aynı zamanda interneti olmayanlar için TRT üzerinden yayınlanıyor. Zira ilk ders pazartesi günü Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından gerçekleştirildi. TRT EBA TV ile öğrenciler sınıflarına göre MEB’in müfredatını takip ederek derslerini alabiliyor. İlkokul, ortaokul ve lise olmak üzere üç farklı kanaldan yayın yapılıyor. Ayrıca internet üzerinden “eba.gov.tr” adresinden ulaşılıyor. Uzaktan eğitimde herhangi bir not veya sınav olmayacak.

Editör: TE Bilisim