2021 Öğrenci pasaportu 25 yaşını doldurmamış ve öğrenci olan bireylerin herhangi bir harç bedeli ödemeden temin edebilecekleri bordo renkli klasik pasaporttur. 10 Şubat 2016’da yayınlanan kararla harçsız öğrenci pasaportu almak için gerekli olan şartlar esnetilmiştir. Öğrenci pasaportu işlevsel olarak klasik bordo pasaporttan farksızdır. Klasik bordo pasaporttan tek farkı bu pasaporta sahip olmak için herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu bulunmamasıdır. Pasaport başvurusu yapmış olan kişi 18 yaşından küçükse karşılaması gereken ek şartlar bulunmaktadır.

Öğrenci Pasaportu Nedir?

Öğrenci pasaportu 25 yaşını doldurmamış öğrenci bireylerin yurtdışına çıkış işlemini gerçekleştirmek için almaları gereken pasaporttur. 2016 yılından önce yalnızca yarışma, eğitim, sosyal veya sportif organizasyonlar amacıyla yurtdışına çıkma hakkı tanınıyordu. Fakat 2016 yılından sonra herhangi bir sebep belirtmeksizin pasaport başvurusunda bulunup pasaport sahibi olunabilmektedir. Öğrenci pasaportu almak için 25 yaşını doldurmamış olmak ve öğrenci olmak yeterli olmaktadır.

Öğrenci Pasaportuna Başvuru Şartları?

Öğrenci pasaportuna başvuru şartları 2016 yılında Resmî Gazete’ de yayınlanan kararla yeniden düzenlenmiştir. Önceki yıllarda öğrenci pasaportu almak için gideceğiniz ülkede eğitim, yarışma, sosyal veya sportif organizasyonlar gibi sebeplerden biriyle bulunmanız gerekiyordu. 2016 yılı sonrasında öğrenci pasaportuna sahip olmak için 25 yaşında olmak ve öğrenci olmak yeterli olmaktadır. 18 yaşını doldurmamış bireylerin öğrenci pasaportuna sahip olabilmeleri için başvuru işlemleri sırasında ebeveynleri eşliğinde emniyet şubesine gitmeleri gerekmektedir. 18 yaşından küçük bireylere verilen pasaportların geçerlilik süresi maksimum 5 yıldır. Bunun sebebi bireylerin belirtilen yaş aralıklarında fiziksel anlamda hızlı değişim gösteriyor olmalarıdır. Bununla birlikte 18 yaşını geçmiş bireylerin pasaportlarının 5 yıl geçerlilik şartı bulunmamaktadır. Bireyin öğrenci olduğunu beyan etmesi için, öğrenim gördüğü kurumdan veya e-devlet üzerinden alınan öğrenci belgesiyle başvuru yapmaları gerekmektedir. Bunların dışındaki şartlar standart bordo pasaport başvuru şartlarından farksızdır.

Öğrenci Pasaportu Başvurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrenci pasaportu başvurusunda bulunurken öncelikle nüfus müdürlüğü’ ne giderek randevu almanız gerekmektedir. Bu işlem harç ödememek için yapılması gereken bir işlemdir. Randevu alındıktan sonra diğer belgeler hazırlanmalıdır. Bu belgeler şu şekildedir :

Kimlik Belgesi, Nüfus Müdürlüğü’nden Alınan Dekont Eski Pasaport veya Pasaportlar Öğrenciliğe İlişkin Belge Biyometrik Fotoğraf (2 Adet)

Öğrenci Pasaportları Süresi Ne Kadar?

Öğrenci pasaportu süresi belirlenirken değerlendirilen kriter bireyin yaşıdır ve bu belirleyici yaş 25’ tir. Dolayısıyla pasaportun süresi bireyin yaşına göre farklılık göstermektedir. Örneğin 19 yaşındaki bir bireyin alacağı öğrenci pasaportunun geçerlilik süresi 6 yıl olacaktır. Bu bağlamda 24 yaşındaki bir bireyin alacağı pasaportun geçerlilik süresi ise 1 yıl olacaktır. 18 yaşından küçük bireylerde ise alınan pasaportun geçerlilik süresi standart olarak 5 yıldır.

Öğrenci Pasaportu ile Vize Olmadan Nerelere Gidilebilir?

Öğrenci pasaportu ile vize olmadan birçok ülkeye gidilebilmektedir. Öğrenci pasaportu ile vize olmadan gidilebilecek 77 ülke mevcuttur. Yine de ülkelerin vizesiz vatandaş kabulü için istediği bazı şartlar olabilmektedir. Bu şartlar ilgili ülke tarafından beyan edilir. Bu ek şartlar ülkede vizesiz kalabilme süresinin değişmesinden kaynaklı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Dolayısıyla yolculuğa çıkmadan önce internet üzerinden veya diğer kanallar aracılığıyla ülkenin vizesiz kalma şartlarının ve süresinin kontrol edilmesi ve gözden geçirilmesi önem arz etmektedir. Öğrenci pasaportuyla vize olmadan gidilebilecek ülkelere örnek olarak Ukrayna, Azerbaycan, Kazakistan, Andorra, Arnavutluk, Tunus, Peru, Brezilya ve Endonezya gösterilebilir. Belirtilen ülkelere seyahatleriniz sırasında vizeye sahip olma şartı bulunmasa da mutlaka pasaportun bulundurulması gerekmektedir.

Editör: TE Bilisim