Baharın tüm sıcakkanlılığıyla içimize dolmaya başladığı mayıs ayı İspanya’yı gezmek için yılın en uygun zamanı demek hiç de yanlış olmaz. Güneşin ihtiraslı yüzünü henüz göstermediği yaz ayları başlamadan önce tatlı bir serinlik ve pırıl pırıl güneş eşliğinde Avrupa’da gezebileceğiniz en güzel şehir İspanya’nın Flamenko cenneti Sevilla. Okyanus etkili Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü tüm İspanya’da olduğu gibi Sevilla, ilkbaharda gezginlerin favori adresi.

SANATI VE ŞEHRİ BESLEYEN BİR NEHİR: GUADALQUİVİR NEHRİ

İspanya’nın Endülüs özerk bölgesinin sanat, kültür ve turizm merkezi olarak bilinen Sevilla, Avrupa’nın en büyük üçüncü katedraline de ev sahipliği yapıyor. Şehrin göbeğinden geçen romantik Guadalquivir Nehri denizin yokluğunu hiç hissettirmiyor. Operanın ilham perisi Sevilla, Bizet’in ‘Carmen’i, Mozart’ın ‘Figaro’nun Düğünü’ dahil 100’ü aşkın operaya ruh vermiş büyüleyici bir şehir…

Sevilla’nın esas önemi 1492’de Amerika Kıtası’nın keşfi sonucu, resmi olarak Amerika ile ticarete yetkili tek limanı olmasından kaynaklanır. Sevilla çok kısa zamanda dünyanın en önemli limanı olur ve Avrupa’nın her yanından tüccarları, bankacıları, din adamlarını ve hırsızları kendine çeker. Bu zenginlikle birlikte elbette sanat da gelişir; eşşiz güzellikte rönesans ve barok binalar yapılır, zengin tüccarların ve ailelerinin tablolarını yapmak üzere ressamlar şehre akın eder.

SEVİLLA İÇİN SANAT

İspanya’nın en yetenekli sanatçıları arasındaki Zurbaran, Murillo ve Valazquez bu dönemde Sevilla’da ortaya çıkarlar. Bu üretken sanat ortamı Rossini’nin Sevil Berberi, Bizet’in Carmen Operası, Mozart’ın Figaro’nun Düğünü ve Don Juan Operası‘nın bestelenmesi ve gösterilmesine vesile olur. Bu operaların konusu Sevilla’da geçmektedir.

SEVİLLA BEŞLİSİ

SANTA CRUZ

Sevilla Katedrali gibi önemli tarihi yapıtlara ev sahipliği yapan bu bölge şehrin Yahudi Mahallesi olarak anılıyor. Aynı zamanda şehrin en turistik bölümü de denilebilir.

SEVİLLA CATHEDRAL

Dünyanın en büyük üçüncü katedrali olan bu tarihi yapıt, aynı zamanda dünyanın en büyük gotik katedrali unvanına sahip! Eski bir caminin yerine yapılmıştır. Christopher Columbus’un mezarı da burada yer alıyor.

ALCAZAR SARAYI

Katedralin hemen yanında yer alan Alcazar, görkemli bahçeleri olan bir saray. Alcazar Sarayı 14. Yüzyılda Sevilla Müslümanların yönetiminde iken yapılmıştır. Süslü tavanları, terasları ve muhteşem bahçesi gerçek bir hazine gibi korunmaktadır.

MARİA LUİSA PARK

Guadalquivir Nehri boyunca uzanan bu park aynı zamanda şehrin en kalabalık mahallesinin yanında kuş sesleri ile huzur dolu anlar geçirebileceğiniz bir yer.

CASA DE PİLATOS

Plaza de Pilatos’un yanında yer alan bu bina, 16. Yüzyılda Avrupa’nın çevresini dolaşan Tarifa Markizi için yapılmıştır. Endülüs saraylarının prototipi gibidir.

AKDENİZ MUTFAĞI’NA ENDÜLÜS DOKUNUŞU

Şehrin her tarafına yayılmış kafe ve restoranlarda İspanya’nın geleneksel tapaslarını tadabilir ya da “El Rinconcillo” gibi Sevilla’nın bazı tarihi kafelerinde yiyebilirsiniz. İnanması güç ama bu kafe 1670 yılından beri hizmet veriyor.

Sevilla’da özellikle Endülüs mutfağına has yöresel yemekleri tadabileceğiniz birçok kafe ve restoran da bulunuyor. Endülüs mutfağının meşhur sebzeli ve kremalı soğuk çorbası olan “Gazpacho”, una bulanmış balıkların zeytinyağında kızartılarak pişirildiği “Pescaito frito”; nohut ve çeşitli sebzelerden yapılan “Cocido Andaluz” gibi yemekler geleneksel lezzetler arayanlara önerilerimiz arasında yer alıyor.

ALIŞVERİŞİN KALBİ CALLE SİERPES

Sevilla’da alışverişin kalbi “Calle Sierpes” ve paralelindeki “Calle Velazquez Tetuan” ve ”Calle Cuna” sokakları! “El Corte Ingles” ve “Nervion” ise Sevilla’nın meşhur alışveriş merkezlerinden.

Sevilla aynı zamanda birçok hediyelik eşya alabileceğiniz bir yer! Üzerinizde hediye vereceğiniz kişinin adının yazıldığı bir boğa güreşi veya flamenko dans gösterisi afişi Sevilla’dan dönerken güzel bir hatıra olabilir. Şehirde bu tarz posterler oldukça popüler. Ayrıca Flamenko elbisesi, ayakkabıları, Flamenko danslarına özel çiçek, tarak, şal gibi birçok aksesuarı da rahatlıkla bulabilirsiniz. Pahalıdan ucuza, el yapımından fabrikasyona kadar her bütçeye uygun çeşitleri bulunuyor.

Şehirden dönerken seramik heykeller, kâseler, testiler, lambalar ya da tablolar da alabilirsiniz. Seramik sanatçılarını çalışırken izleyebileceğiniz birçok yer göreceksiniz.

FESTİVALLER

Sevilla’da yıl boyunca çok sayıda festival düzenlenmektedir. Bazı önemli festivaller şu şekilde sıralanmıştır;

Ocak – Üç Kral Geçit töreni

Şubat – Los Carnavales- Bir hafta süren bir karnaval.

Haziran – Corpus Christi- Dans eden gençlerin yoğunlukta olduğu birçok kutlama yapılıyor.

ÖZELLİKLE DİKKAT EDİLMELİ

Sevilla’da alışveriş yapmak isteyebileceğiniz bir çok mağaza saat 13:30-14:00 arası siesta için kapanıyor. Sonrasında genellikle saat 20:00’ye kadar açık oluyor. Cumartesi yarım gün açık olan mağazalar Pazargünleri kapalı oluyor. Sevilla’da ayrıca ürün fiyatlarına yüzde 16 KDV ekleniyor. Eğer ödediğiniz KDV 90 EUR’nun üzerindeyse ülkeden çıkışta havaalanında bunu geri alabiliyorsunuz.

Bunun dışında genel güvenlik kuralları bu şehirde de geçerli. Kapkaç ve hırsızlık olaylarına karşı dikkat etmek gerekiyor.

Editör: TE Bilisim