Türkiye Vagon Sanayi Anonim Şirketi’nin (TÜVASAŞ) Sakarya’nın Adapazarı ilçesindeki fabrikasında “Milli Elektrikli Tren Seti’nin Fabrika Testleri Töreni” düzenlendi. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu katıldı.

Varank, Milli elektrikli trenin fabrika testlerinin ardından ağustos sonunda yol testlerine geçileceğini söyledi.

Varank’ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar ise şöyle;

” Trenimiz mayıs sonunda raylara indi, hamdolsun bugün itibarıyla da fabrika testlerine başlanıyor.Fabrika testlerinin ardından ağustos sonunda yol testlerine geçilecek.”

Ekonomik güven endeksi haziranda yüzde 19,1 arttı

İktisat

Habere Git

“GİDİŞATIN KALICI HALE GELMESİNİ HEDEFLİYORUZ”

Ekonomik Güven Endeksi’nin tüm alt kademelerinde güçlü canlanma var.

Bu gidişatın kalıcı hale gelmesini hedefliyoruz.

Salgınla birlikte de şunu da gördük; istediğimiz zaman dünyada eşi benzeri olmayan bir seferberlik ruhuyla kimsenin yapamadığını yapabiliyor, başaramadığını başarabiliyoruz. Yoğun bakım solunum cihazı bunlardan biri. Tanı kitleri, aşı ve ilaç alanlarında da ilham verici ve bizleri heyecanlandıran projeler devam ediyor. Salgın döneminde bile açılan fabrikalar, cesaretle yeni işlerin peşinden koşan girişimcilerimiz var.

YENİ HEDEF: YHT’DE 200 KİLOMETRENİN ÜSTÜNE ÇIKMAK

Raylı sistemler sektörünün yıllık pazar hacmi 160 milyar avro civarında. Önümüzdeki dönemde de hızla büyümesi beklenen bu sektörde ülkemizi küresel bir oyuncu yapmayı hedefliyoruz. Gelecek 10 yılda raylı sistemlerde 15 milyar avroluk harcama yapacağız.

Bugün milli elektrikli trenin testleri başlıyor. Testlerin durumuna göre milli tren setleri yıl içinde milletimizin hizmetine girecek.

Bundan sonraki hedef, 200 kilometrenin üstüne çıkan Yüksek Hızlı Tren setlerini üretmek.

Milli elektrikli tren projesinde kazanılan yetkinlikler, inşallah yüksek hızlı trenin geliştirilmesinde işleri çok kolaylaştıracak.

Törene katılan Bakan Karaismailoğlu şu açıklamalarda bulundu;

Bu yıl sonunda raylara indirilecek ve Allah’ın izniyle kısa sürede yolcu taşımacılığına başlayacağız. Demiryolu teknolojisinde yerli ve milli araçlarımızın üretimiyle atılımımızı sürdürmekte kararlıyız.

Amacımız, Türkiye’nin raylı sistem aracı üretiminde önemli merkez haline gelmesidir.

KOLTUK KAPASİTESİ 324 KİŞİLİK 

Yerli ve milli tren setlerimiz saatte 160 kilometre işletme hızına, 176 kilometre tasarım hızına sahip olarak üretildi. Seyir emniyeti ön planda olmak üzere yolcu memnuniyeti ve konforu bakımından istek ve beklentileri üst düzeyde karşılayacak özelliklerdedir. 5 araçtan oluşan bir setin toplam koltuk kapasitesi 324 olup bunlardan iki adedi engelli yolcular için ayrılmıştır.

“Üretimi tamamlanan prototip sette yüzde 60 yerlilik oranı gerçekleştirilmiştir. Seri üretim için ise yüzde 80 yerlilik oranı hedeflenmiştir. Prototip setin maliyeti yurt dışından temin edilen benzer ürünlere göre yüzde 20 daha ucuza mal edilmiştir.”

YURT DIŞINA BAĞIMLILIK SON BULDU

Ülkemiz artık hızlı tren ve yüksek hızlı trenlerini kendisi üretebilecek duruma gelmiştir.

Bundan sonraki süreçte Türkiye’nin yurt dışından araç temin etmesine gerek kalmamıştır.

Editör: TE Bilisim