Diriliş Postası Muhabiri Durim Abazi/İstanbul

Kosova’da koronavirüsüm yeni tipi Kovid-19’dan enfekte olması nedeniyle iki kişi daha Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’nde öldü. Bu şekilde ülkede virsüten vefat eden kişi sayısı 3 oldu. Kosova’da, dün öğle saatlerine kadar Kovid-19’a 145 kişiye enfekte olmuş oldu 23’ü de iyileşmiştir.

Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaçi, vefat eden iki kişinin ailesine soysal medya üzerinden başsağlığı mesajı paylaşırken vatandaşlardan evde kalmalarını istedi. Geçtiğimiz haftalarda hükümetin sokağa çıkma yasağını vatandaşları uymamaya çağrı yapan Cumhurbaşkanbı Thaçi, sözlerini değiştirdi. Thaçi, ayrıca bu kararı, Anayasa Mahkemesine götürmüştü. Onun yanlısı olan hakimler ise, yasa dışı bir karar olduğunu savunmuştu.

SIRBİSTAN’DA ÖLÜ SAYISI 39’A ULAŞTI

Norveç Hükümeti, Kosova’ya yaklaşık yarım milyon euro ile solunum cihazı satın alma konusunda yardım edeceğini belirtildi. Sırbistan, dün salgının başından beri en kötü gününü yaşarken, vaka sayısı 304 artarak 1476’ya, ölenler ise 8 artarak 39’a yükseldi. Salgının daha fazla yayılmasını önlemek için ek tedbirler alınırken, İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, emniyet güçlerinin sokaklarda insanların tedbirlere uyup uymadığını kontrol edeceğini ve uymayanları cezalandıracağını duyurdu. Sırbistan Emniyet Genel Müdürü Vladimir Rebic, basına yaptığı açıklamada, bugüne kadar 17 poliste Kovid-19’a rastlandığını ve 800’e yakın polisin de kendini tecrit ettiğini söyledi.

BULGARİSTAN’DA PRİMLERİ DEVLET ÖDEYECEK

Arnavutluk Sağlık Bakanlığı, 16 yeni Kovid-19 vakası olduğunu açıkaldı. Bu sebeple, virüsten etkilenen sayı 377’ye çıkkmış oldu. Ayrıca, son 24 saat içinde 12 hasta tedavi edilirken, toplam tedavi edilenlerin sayısı 116’ya ulaştı.

Bulgaristan Ulusal Meclis Bütçe Komisyonu Başkanı Menda Stoyanova, komisyonun Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) milletvekili Yordan Tsonev’in maşların yüzde 60’ı miktarının devlet, yüzde 40 miktarının ise işverenler tarafından ödendiği tedbir sonucunda işten çıkarılması önlenen kişilerin sosyal güvenlik prim ödemelerinin de devlet tarafından karşılanmasına ilişkin önerisini onayladığını bildirdi.

MAKEDONYA’DA EĞİTİM SORUNU

Kuzey Makedonya’da internet üzerinden öğrenme veya online eğitim olarak bilinen, ülkenin çoğu bölgesinde, teknik problemlerle karşılaşıyor.

Çoğunlukla kırsal alanlarda, aynı zamanda internete bağlı olmayan birçok ailede bu sorunu yaşanmaktadır.

Editör: TE Bilisim