BAĞ-KUR ve 4b aynı anlama gelmektedir. BAĞ-KUR’un diğer adı 4b’dir ve herkes tarafından da böyle bilinmektedir. Ayrıca E-Devlet şifresine sahip değilseniz en yakın PTT şubesinden size özel şifrenizi kolaylıkla alabilirsiniz.

Kendine ait işletmesi olan kişilerin emekli olabilmesi adına BAĞ-KUR sistemi kurulmuştur. BAĞ-KUR borcu sorgulama işlemini ise E-Devlet üzerinden kolaylıkla ve hızlıca halledebilirsiniz. Peki, BAĞ-KUR Borcu nasıl sorgulanır, nasıl ödenir? BAĞ-KUR prim borcu nasıl hesaplanır?

BAĞ-KUR Borcu nasıl sorgulanır?

E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi için sırasıyla aşağıdaki adımları takip edin:

Öncelikle T.C kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapın. Ardından karşınıza çıkan arama motoruna “4b borç sorgulama” yazın. Arama yaptıysanız ardından karşınıza çıkan sizinle alakalı sekmeyi tıklayın. Sizden istenilen bilgileri eksiksiz ve doğru şekilde girdiğinizde BAĞ-KUR borcunuzu sorgulayabilirsiniz.

BAĞ-KUR Borcu Nasıl Ödenir?

Prim ödemelerini veya birikmiş prim borçlarını ödemek isteyenler için çeşitli ödeme yöntemleri bulunmaktadır. BAĞ-KUR borçlarının ödemesini yapmak isteyen kişiler aşağıda belirtilen seçeneklerden yararlanabilir.

BAĞ-KUR primleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankaların şubelerine bizzat giderek ve T.C kimlik numarası ile ödenebilir.

BAĞ-KUR primleri PTT şubelerine yine bizzat giderek ve T.C kimlik numarası ile ödenebilmektedir. Primler Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı bankaların internet şubeleri üzerinden veya mobil bankacılık aracılığı ile de ödenebilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden de online olarak kredi kartı veya banka kartı ile borç ödemelerinizi yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR ödemelerini yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar ise şöyle:

C kimlik numarası ve kişiye özel şifre ile E-Devlet sistemine giriş yapılır. Açılan sayfadan e-Hizmetler seçeneğine girilir. Menüden “Sosyal Güvenlik Kurumu” seçeneğine tıklanır. Ekranda çıkan seçeneklerden “4b Hizmetleri” seçilir. En son 4b borç durumu üzerinden BAĞ-KUR borcu sorgulanır. Kredi kartı veya banka kartı bilgileri girildikten sonra ödeme gerçekleştirilir ve işlem tamamlanır.

Ayrıca PTT şubelerinden ödeme yapmak isteyenler için önemli bir detay bulunmaktadır. PTT şubelerinden kredi kartı, banka kartı ve benzer kartlardan ödeme ve işlem yapılamamaktadır. PTT şubelerinden BAĞ-KUR borcunuzu nakit olarak ödemeniz gerekmektedir.

BAĞ-KUR Borcu Sildirilebilir Mi?

Borç sildirme kapsamında BAĞ-KUR hakkında yanlış anlaşılmalar ve bilgiler dolanmaktadır. Öncelikle bilinmesi gereken en önemli nokta BAĞ-KUR borç silme kapsamında bütün borçlar silinmez. Yalnıza gecikme zammından dolayı eklenen miktar silinir. Ancak ana borç olarak da tabir edebileceğimiz borcu ödemek mecburidir. Borçtan dolayı oluşan faizler silineceği için ödeme de elbette azalma olacaktır ve bu durumda borçlu kişiler ödemelerini daha kolay şekilde yapabileceklerdir. BAĞ-KUR borç sildirme sonrasında oluşturulacak ödeme planına ve taksitlere uymanız gerekmektedir. Ödeme yapılmadığı zaman ihlal durumu olarak sayılır ve borç sildirme işleminiz iptal edilerek eski yüksek miktardaki borcunuzu ödemek durumunda kalırsınız.

Kimlerin BAĞ-KUR Borcu Silinir?

Gecikme zammını sildirme hakkına sahip olan kişiler Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuruda bulunarak borçlarını sildirebilirler. Herkes borç sildirme işleminden yararlanamamaktadır. Borç sildirme işleminden yararlanabilmek için belirli kriterlere uymak gerekir. Bu kriterleri şöyle sıralayabiliriz:

12 aydan daha fazla prim borcuna sahip olan BAĞ-KUR üyeleri.

Tam BAĞ-KUR üyesi olan kişiler. Tarım BAĞ-KUR üyesi olan kişiler. Önceki dönemlerde BAĞ-KUR prim yapılandırması yapmış olan kişiler. Yapılandırma işlemini iptal etmiş olan kişiler de BAĞ-KUR borçlarını sildirme hakkını elde edebilirler.

BAĞ-KUR borç sildirme işlemine başvuruda bulunmak için size en yakın kuruma dilekçe ile talepte bulunmanız gerekmektedir. Değerlendirme sonucunda uygun görülürseniz işleminiz gerçekleşmektedir.

BAĞ-KUR Prim Borcu Nasıl Hesaplanmaktadır?

Borç miktarı hesaplanırken asgari ücret baz alınmaktadır. BAĞ-KUR üyesi olan kişilere malullük, yaşlılık gibi sigortalar da yapılmaktadır. Sigortalı kişi vefat ettiği takdirde toplu ödeme de alabilmektedir. BAĞ-KUR borç sildirme kapsamında borcu yapılandırılan kişilerin ise ödeme dönemi başlar ve aksatmadan ödenmesi gerekmektedir.

E-Devlet üzerinden BAĞ-KUR borç sorgulama işlemi için tıklayın.

Editör: TE Bilisim