Diriliş Postası muhabiri Neşat Ergül/İstanbul

Kendi halkına silah doğrultan Esed/Hamaney rejiminin zulmüne karşı çıkan devrimci askerlerin kurduğu Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Türkiye’nin Fırat’ın batısına yönelik 24 Ağustos 2016’da başlayan ve 29 Mart 2017 yılında başarıyla sonuçlanan Fırat Kalkanı Harekâtı’nda, Türk Silahlı Kuvvetleri’ne büyük destek verdi. ÖSO, terör örgütlerine yönelik düzenlenen bu harekât sırasında 614 şehit verdi.

ÖSO aynı şekilde, 20 Ocak 2018’de başlayan ve 58 gün süren Türkiye’nin terörle mücadelesinin ikinci hamlesi Zeytin Dalı Harekâtı’nda da Mehmetçik’in en büyük destekçisi olarak terörle mücadeleye katıldı ve bu operasyon sırasında 302 savaşçısı şehit düştü.

TOPLAM BİN 19 ŞEHİT

Yakın zamanda Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında birleşen devrimciler, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nın ardından, bölgedeki kardeşlerinin terör örgütü PKK/YPG’nin zulmünden kurtarılması için bu kez Barış Pınarı Harekâtı için Mehmetçik’le birlikte cepheye koştu. TSK ile birlikte 9 Ekim’de başlatılan harekât sırasında büyük yararlılıklar gösteren ve Tel Abyad ile Rasulayn’ın teröristlerden temizlenmesinde önemli rol oynayan SMO, Barış Pınarı Harekâtı’nda 93 şehit verirken 357 savaşçısı da yaralanarak gazi oldu.

Yeniden mücadeleye hazırlar

Terör örgütü DEAŞ’a karşı 2015’te kurulan ve SMO içerisinde yer alan Hamza Tümeni, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekâtı’nda ÖSO çatısı altında Türk Silahlı Kuvvetleri’yle birlikte hareket etmişti. Barış Pınarı’na da katılan Hamza Tümeni, aileleri PKK/YPG tarafından bölgede zulme uğrayan Arap, Türkmen ve Kürt 6 bin 500 kişiden oluşuyor.

GÖNÜLDEN BAĞLILAR

Hamza Tümeni Komutanı Ebubekir Polat, Barış Pınarı’na ilişkin yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda güvenli bir alan oluşturma çabalarını gönülden desteklediklerini belirterek, “Türk diplomasisinin Fırat’ın doğusunda halkımızın huzurla geri dönebileceği bir güvenli bölge oluşturmak için yaptığı görüşmeleri olumlu buluyoruz. Anlaşmanın gereği yerine getirilmezse terörle mücadele hususunda gerekeni yapmaya devam edeceğiz” diyerek gerekirse sonuna kadar savaşacaklarını ilan etmişti.

SMO’NUN KURULUŞ SÜRECİ

Esed/Hamaney rejiminin 2011’de halkın barışçıl protestolarını şiddetle bastırması üzerine birçok aklıselim komutan, rejim ordusundan ayrıldı.

Suriye’de halkı zulümden korumak için bir araya gelen duyarlı askerler, rejime karşı birleşme kararı aldı. Bu gruplar, daha sonra kendilerine Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) adını vererek, Suriye bayrağına bir yıldız daha ekledi ve halkın rejime karşı meşru askeri omurgasını oluşturdu.

Suriye Geçici Hükümeti’nin kurulduğu 2013 Mart ayından beri askeri kanadı olarak konumlanan ÖSO, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda TSK’ya destek verdi. Zeytin Dalı Harekâtı öncesinde ise ÖSO’ya bağlı 30 grup, Milli Ordu adıyla birleşti. Bu alanın dışında kalan İdlib kökenli 11 grup da 28 Mayıs 2018’de “Ulusal Özgürleştirme Cephesi” adı altında bir araya geldi. Her iki oluşum, geçtiğimiz 4 Ekim tarihinde Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında toplanarak, Suriye Geçici Hükümeti Savunma Bakanlığı bünyesinde buluştu.

Editör: TE Bilisim