Diriliş Postası Muhabiri Sümeyye Aksu/Ankara

Koronavirüs (Kovıd-19) salgını sebebiyle tüm dünyada sınıfların boş kaldığı bu günlerde birçok ülke uzaktan eğitime yöneldi. Kimi ülkeler televizyon yayıncılığını esas alırken, kimi ülkeler de internet üzerinden uzaktan eğitime geçti. Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ise Irak, Gürcistan, Tunus, Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya, Kosova, Macaristan, Arnavutluk, Pakistan, Romanya, Afganistan, Moritanya, Gana, Gine, Burundi, Senegal, Fransa, Almanya, Belçika, Kongo, Mali ve Somali’nin de aralarında bulunduğu 32 ülkede uzaktan eğitim modelini uygulamaya koydu.

Böylece vakfın okullarının bulunduğu ülkelerdeki yaklaşık 40 bin öğrenci eğitimlerinden geri kalmamış oldu.

32 ÜLKEDE 40 BİN ÖĞRENCİYE UZAKTAN EĞİTİM

Türkiye’den dünyaya uzanan eğitim ağının adresi TMV, tam 32 ülkede uzaktan eğitim modelini uygulamaya sokarak koronavirüs salgını dolayısıyla evde kalma sürecini adeta fırsata çeviriyor. Halen 40 bin öğrencisine aktif online eğitim veren kurum, böylece hem öğrencilerin eğitim süreçlerine devam etme hem de öğrencilere eksik derslerini öğretmenleriyle bire bir telafi etme imkânını da sunuyor.

UZAKTAN EĞİTİM İLE BİREBİR ÖZEL DERS İMKÂNI

Vakfın okullarında, uzaktan eğitim kapsamında öğrencilerin eksiklerinin uzaktan eğitim vasıtasıyla tamamlanabilmesi için hazırlanan ekstra materyaller ile öğrencilere sürekli bilgi paylaşımıyla fırsat eğitimleri veriyor. Altyapısı uygun olan okullarda ek ders, etüt, sınava hazırlık gibi çalışmalar online yapılıyor. 21. Yüzyıl için bilgi teknolojileri okuryazarlığı kapsamında, öğrencilerin bu teknolojileri kullanarak yetenekleri geliştiriliyor.

SALGINA KARŞI ERKEN TEDBİR BAŞARIYI GETİRDİ

TMV, salgının Çin’de ortaya çıktığı ilk günlerden itibaren teknik olarak şu tedbirleri aldı:

– Okulların bulunduğu ülkelerde olası salgın tehlikesine karşı alınacak tedbirler konusunda öğrenciler, veliler ve çalışanlar bilgilendirildi.

– Uzman kişiler tarafından seminerler ve konferanslar düzenlenerek meselenin ciddiyeti herkese anlatıldı.

– Bir taraftan da eğitimin aksamaması için teknik ve dijital tedbirler alınarak hazırlıklar tamamlandı.

– Uzaktan eğitim verilen ülkelerdeki internet bağlantısı gücünden okulların kapalı kalma süresine; hatta öğretmenlerin bilgi teknolojileri konusundaki yetkinliklerine kadar pek çok veri incelenerek bir model oluşturuldu.”

Editör: TE Bilisim