Enerji Bakanı Fatih Dönmez, enerji kimlik belgesi olmayan binalarda; 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım hatta kiralama yapılamayacak. Vatandaşların mağdur olmamak adına bu tarihe kadar kimlik için gerekli müracaatları yapması gerekiyor.

Türkiye’de mesken olarak kullanılan tüm binalara alınması yasal zorunluluk olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) başvuruları için son haftaya girildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği” kapsamında, mesken olarak kullanılan tüm binaların enerji verimliliğini artırmak amacıyla alınması zorunlu hale getirilen bu belgede, yapıların enerji sınıfı A,B,C,D,E,F,G olarak gösteriliyor. A sınıfı belgeler en verimli, G sınıfı belgeler ise en düşük verimli seviyeyi belirtiyor.

Asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgilere göre hazırlanan EKB’nin 10 yıl geçerliliği bulunuyor ve bu süre sonunda yenilenmesi gerekiyor.

EKB’si olmayan binaların 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım veya kiralanması yapılamayacak. Sanayi alanında ve işletme faaliyetinde bulunan binalar, yapımı üzerinden iki yıldan az süre geçmiş binalar ile toplam kullanım alanı 50 metrekare ve daha az olan binaların EKB alması gerekmeyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Enerji Tüketici Zirvesi’nde konuya ilişkin yaptığı açıklamada Enerji Kimlik Belgesi bulunmayan binalarda 1 Ocak 2020’den itibaren alım, satım ve kiralama yapılamayacağını hatırlatarak , “1 Ocak 2011’den bu yana en düşük C sınıfı enerji kimlik belgesi olmayan binaların ruhsat alamadığını ifade etti.

Bu bir son dakika haberi.

Ayrıntılar Güncellenecek…

Editör: TE Bilisim