Türkiye, Rodos Adası’nın güneyinde sismik araştırma yapılması için yeni bir NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanı duyurdu. Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Doğu Akdeniz’de 4 Kasım’a kadar sismik araştırma yapacak.

Doğu Akdeniz’deki yeni Navtex ilanı Hidrografi ve Oşinografi Dairesi Başkanlığı tarafından duyuruldu.

İlana göre, “Oruç Reis” gemsinin görevi 4 Kasım’a kadar devam edecek.

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, Ataman ve Cengizhan isimli gemilerle birlikte Doğu Akdeniz’de sismik çalışmalarını yürütecek.

ORUÇ REİS’İN ÖZELLİKLERİ NELER?

Oruç Reis sismik araştırma gemisi, kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları gerçekleştirebiliyor.

Dünyadaki tam donanımlı ve çok amaçlı ender araştırma gemilerinden biri olan Oruç Reis’te, 2 ve 3 boyutlu sismik, gravite, manyetik olarak jeofizik araştırması yapılabiliyor. Gemi, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar iki boyutlu sismik operasyonları gerçekleştirebiliyor.

TÜRKİYE DİYALOGTAN YANA

Dün yaptığı bir açıklamada Türkiye’nin hak ve hukukunun çiğnendiği hiçbir oldu bittiye göz yummayacaklarını bir kez daha vurgulayan Akar, şunları kaydetmişti:

“Biz, Ege ve Doğu Akdeniz’de sorunların çözümünde daima hukuktan, diyalogdan ve siyasi çözümden yana olduk. NATO Genel Sekreteri de konuşmasında diyalog konusunu destekler açıklamalar yaptı. Komşumuz tarafından daha önce 29 Ekim’i kapsayacak şekilde bir NAVTEX ilan edilmiş, biz de buna karşılık 28 Ekim’de NAVTEX ilan etmiştik. Bugünkü gelişmeleri değerlendirdik. Toplantının genel akışına, prensiplerine uygun bir şekilde bir teklif ortaya koyduk. İyi niyet göstergesi olarak, diyaloğu artırıcı bir katkı sağlamak maksadıyla bu NAVTEX‘imizi iptal edebiliriz, siz de ederseniz. Bunu son derece olumlu bulan Sayın Genel Sekreter teklifimizi destekledi. Daha sonra da Yunan mevkidaşımız da bunu desteklediğini, olumlu yaklaştığını ifade ettiler. NATO Karargahı’ndaki Daimi Temsilciliğimiz ve Askeri Temsilciliğimizdeki arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyorlar. Önümüzdeki günlerde işlemlerini tamamlamalarını bekliyoruz ve konuyu takip ediyoruz.”

Editör: TE Bilisim