Sosyal medya uzmanı Deniz Unay, koronavirüs (coronavirüs) salgınının, artık dünyanın bir gerçeği olduğunu, bununla birlikte insan hayatının, önceki pandemilere göre farklılaştığını ifade etti.

PANDEMİ SONRASI “İNFODEMİ”

İnternet ve teknoloji çağında insanların virüs, virüsten korunma ve tedavi yöntemleriyle ilgili milyonlarca bilgiye maruz kaldığını dile getiren Unay, “Son dönemde koronavirüsle ilgili aramalarda 10 milyardan fazla sonucun, sosyal medyada 3 milyardan fazla paylaşımın olduğunu, bu paylaşımların da neredeyse 100 milyardan fazla etkileşim aldığını görüyoruz. Dünya Sağlık Örgütü bu duruma da ‘infodemi’ adını verdi.” dedi.

BASIN YOLUYLA DA YAYILIYOR

İnfodeminin, “insanların doğru bilgiye ulaşmaya çalışırken karşılaştığı bilgi kirliliği” olarak tanımlanabileceğini aktaran Unay,: “İnfodemi, birçok uzmanın yaptığı farklı yorumlardan tutun da bu yorumların farklı algılanarak, bazen de art niyetli yaklaşımlar sayesinde değiştirilip dönüştürülerek servis edilmesidir. Bazen bu, basın yoluyla da karşımıza çıkıyor ve genelde de sosyal medya üzerinden bu etkileşimi görüyoruz. Bazen de ölü sayıları, vaka sayıları olarak karşımıza çıkıyor. Zaman zaman da, ‘koronavirüsün aşısı bulundu’, ‘şu bitkisel ürün tedavi ediyor’ gibi, bu şekilde bilgiler var. Paniğe, korkuya ve endişeye neden olacak birçok bilgiyi de maalesef sosyal medya üzerinden görüyoruz.”

BAĞIMLILIK 8 SAATİN ÜZERİNDE

Sosyal medya ya da teknoloji bağımlılığının artık çok daha fazla etkisini gösterdiğini ifade eden Unay şunları söyledi: “Ortalama insanların pandemi öncesi günlük ortalama kullanımları 4 saat civarındaydı ama şu an yaklaşık 8 saatin üzerinde. Maalesef teknoloji bağımlılığı, beraberinde hastalıkları da getiriyor. Telefondan ayrı kalamama korkusu, sürekli gündemi takip etme, bununla beraber başlayacak göz problemleri, bel, boyun ağrıları bu izolasyon sürecinde yeme içme bozuklukları, uyku problemleri gibi birçok sıkıntıyla karşı karşıya kalacağız”

RUH SAĞLIĞI UYARILARI

Evde geçirilen bu dönemde kişinin kendi ruh sağlığını, psikolojisini koruması gerektiğini dile getiren Unay, “Ailemizle ve çocuklarımızla geçirdiğimiz vakti telefonda, sosyal medyada, oyun ve eğlence ile harcamak yerine aile içi iletişimi güçlendirebilir, kitap okuyabiliriz veya zeka oyunlarıyla evde ufak tefek aktiviteler yapabiliriz. Özellikle bu dönemden sonra psikolojik rahatsızlıklar ve evde kapalı kalma insanları çok olumsuz etkileyeceği için psikolojimizi iyi korumamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim