Kosova Güvenlik Kuvvetleri (FSK) Bakan Yardımcısı Burim Ramadani, FSK’nın ilk aşamada 5 bin etkin ve 3 bin yedek mensubundan oluşacağını açıkladı. KosovaPort’un haberine göre, FSK’nın Silahı Kuvvetlere dönüşmesinin ardından Kosova Silahlı Kuvvetleri yerine Kosova Güvenlik Kuvvetleri isminde değişiklik olmayacak. İsmin daha sonraki safhalarda değişeceği iddia ediliyor.

KOSOVA ORDUSU’NUN SAVUNMA GÖREVİ OLACAK

Diğer yandan ABD ziyaretinden dönen Kosova Başbakanı Ramush Haradinaj, Kosova Ordusu’nun kurulması için Amerika’dan olumlu yanıt aldığını ifade etti.

Başbakan Haradinaj’ın yaptığı bu açıklaması, ABD’nin Priştine Büyükelçiliği tarafından da teyit edildi. Büyükelçilik tarafından yapılan yazılı açıklamada, ABD’nin, Kosova’nın orduya sahip olmasını desteklediği belirtildi.

“ORDU”NUN YETKİLERİ SINIRLI

Büyükelçiliğinin açıklamasında ordunun savunma görevi olacağını kaydedildi.

“ABD, FSK’nın disiplinli ve şeffaf bir şekilde profesyonel orduya dönüşmesini desteklemeye devam edecek. Çok etnili ordu Nato ile işbirliği içinde savunma gibi sınırlı bir göreve sahip olacak. Hiç bir ülke bu dönüşüme veto kullanamaz” ifadesine yer verilen açıklamada, her şeyin Nato ile eşgüdüm içinde yapılması gerektiğine vurgu yapıldı.

Editör: TE Bilisim