2020 yılı Ramazan ayı ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek, Ramazan Bayamı ne zaman gibi sorular bugünlerde yoğunluk kazanıyor. Mübarek Ramazan-ı Şerif ayına sayılı günler kala Müslümanlar büyük coşkuyla karşılayacakları rahmet ve bereket ayının ilk günü ne zaman sorusuna yanıt arıyor. Peki 11 aylık özlemin ardından Müminler Ramazan ayına ne zaman kavuşuyor? Ramazan ne zaman başlıyor? 2020 Ramazan ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor? Merak edilen detayları özel olarak hazırladığımız haberimizde sizler için derledik.

Ramazan ne zaman başlıyor? 2020 Ramazan ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor?

2020 Ramazan-ı Şerif hangi gün başlayacak? Hicri ayların 8.’si olan Mübarek Şaban-ı Şerif’i ihyâ etmeye gayret edip Ramazan ayını bekleyen Müslümanlar özledikleri ilk oruç, ilk teravih tarihlerini araştırıyor.

Dostlukların pekiştirildiği, muhtaçlara el uzatıldığı, oruçla nefsi terbiye edip namaz ve Kur’ân-ı Kerim’le Allahâ c.c. yaklaşmak için coşku içerisinde ibadetlerin yapıldığı feyiz ve bereket ayı Ramazân-ı Şerif ayı kısmetse bu yıl, 24 Nisan Cuma günü başlayacak. 23 Nisan akşamı ilk teravihi kılıp ilk sahuru yapan Müslümanlar 24 Nisan 2020’de ilk orucunu da eda etmiş olacaklar. Önce geceye itibar edildiğinden dolayı Ramazan’ın hilali görüldüğü gece yani 23’ünü 24’üne bağlayan gece ilk teravih kılınıp ilk sahur yapılmış olacak.

Kur’an-ı Kerim, namaz, hayr u hasenat ile geçirilen 1 aylık manevi coşkunun ardından Müslümanlar, Ramazan Bayramı’na, 24 Mayıs 2020 Pazar günü kavuşacaklar.

Oruç tutmak bilindiği üzere İslâm’ın 5 şartından biridir. Yani Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kader ve kazanın Allah’tan c.c. geldiğine ve geleceğine iman eden bir Müslüman’ın yapması gereken başlıca ibadetlerdendir.

İslâm’ın 5 şartı; 1)Kelime-i Şehadet getirmek, 2)Namaz kılmak, 3)Oruç tutmak, 4)Zekat vermek ve 5)Haccetmektir.

Müslüman bir ferdin; İslam’ın itikadi olan, inanç ile alakalı olan kısmını yerine getirdikten -yani yukarıda sayılan 6 maddeye şüphesiz inandıktan- sonra o inancın gereği olarak hayatında dili, bedeni ve malı mülkü gibi sahip olduğu maddiyat ile eda etmesi gereken başlıca ibadetlerdendir.

Oruç hangi ayet-i kerimelerle farz kılındı?

Oruç tutmak, Bakara Suresi’nin 184. ve 185. ayet-i kerimeleri ile Müslümanlar üzerine farz kılınmıştır.

Bakara Suresi’nin 184. ve 185. ayet-i kerimelerinde me’âlen şöyle buyrulmuştur;

‘Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi sakınasınız diye sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır.’

Farz: Müslümanlar için yapılmasının gerekliliği, Kat’i (kesin) delil ile sabit olan hükümlerdir.

Ayet-i kerimelerin Arapça yazılışlarını ve tefsirlerini detaylı bir şekilde incelemek için Diyanet İşleri Başkanlığı web sitesinin Bakara Suresi 184. ve 185. ayet-i kerimeleri sayfasını buradan ziyaret edebilirsiniz.

Editör: TE Bilisim