Diriliş Postası Muhabiri Batuhan Gülşah – Atina

Türkiye karşısında Ege ve Doğu Akdeniz’de tek taraflı planlarını uygulamaya çalışan ancak tek başına bunu başaracak gücünün olmadığının farkında olan Yunanistan, çarpıcı bir adım atıyor. Avrupa Birliği’nden Türkiye karşıtı demeçler haricinde  hiçbir desteğin gelmemesi nedeniyle şikayetçi olan Atina, benzer bir durumdan şikayetçi olan, Fransa ile NATO şemsiyesinin dışında bir askeri ittifak kurmaya hazırlanıyor.

AMAÇ: TÜRKİYE’YE BASKI

Yunanistan’ın Real News gazetesinin manşet haberine göre, iki ülkenin dışişleri bakanları konu üzerinde görüşmeye başladılar ve NATO’dan bağımsız bir askeri ortaklık için kolları sıvamış durumdalar. Böyle bir ortaklığın kurulması durumunda Atina, Paris’ten Ege’deki Yunan üslerinde daimi söz sahibi yaparak, olası bir Türk-Yunan çatışmasında Libya’da darbeci Hafter’in en büyük destekçilerinden olan Fransa’yı da otomatik olarak devreye sokmayı hedefliyor.

ERDOĞAN’A KARŞI KALKAN OLACAKMIŞ

Haberde, Ege’de daimi Fransız varlığı planı coşkulu bir şekilde duyurulurken, “Erdoğan’ın provokasyonlarına Fransa kalkanı” başlığı atılarak bu duruma dikkat çekildi. ABD ve AB’nin aksine Fransa’nın Akdeniz’in anahtarlarını Erdoğan’a teslim etme planına sessiz kalmayacağı öne sürülerek, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de Rumlar’ın tek taraflı ilan ettiği sözde münhasır ekonomik alanın Ankara tarafından kabul edilmemesinin tıpkı Atina gibi Paris’te de doğurduğu rahatsızlığa dikkat çekildi.

GEMİ KRİZİ BAŞLANGIÇ NOKTASI

Fransa’nın böyle bir karar almasında belirleyici rol oynayan gelişme ise Türk ve Fransız savaş gemileri arasında 10 Haziran’da Libya açıklarında yaşanan gerginlik. Fransa, Türk savaş gemilerinin Fransız savaş gemisini üzerine radarını kilitleyerek tacizde bulunduğuna öne sürmüş, bu iddiaları destekleyen bir ifadenin NATO raporlarında yer almaması Paris’i kızdırmıştı.Fransa, NATO’ya bir mektup göndererek Akdeniz’de devam eden Sea Guardian misyonundan

geçici olarak çekildiğini açıklamıştı. Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” ifadelerini kullanmıştı.

Editör: TE Bilisim